Voedsel van de toekomst uit Beilen

Meelwormen.

Ze smaken naar niks en blijven tussen je tanden zitten. Toch zijn meelwormen en andere insecten het voedsel van de toekomst.

Dat vinden tenminste steeds meer mensen. Janmar Katoele uit Beilen is daar zo van overtuigd dat hij er zijn hele toekomst aan ophangt. De jonge ondernemer is in 2015 voorzichtig begonnen met het kweken van meelwormen, vanwege hun enorme eiwitgehalte. Nu heeft hij een bedrijf waar zeven mensen continu werken aan het kweken van insecten: Insectencentrum Wadudu.

Gedeputeerde Henk Jumelet en wethouder Gerard Lohuis van Midden-Drenthe komen er samen aan te pas om het bedrijf aan de Noordveen offcieel te openen, want zowel provincie als gemeente zijn enorm trots op wat ze noemen een innovatie op het gebied van de landbouw.

Grote woorden

Janmar Katoele gebruikt grote woorden als hij uitlegt waar hij mee bezig is. Nieuwe balans brengen in de wereldvoedselproductie. We zijn met zijn allen bezig de wereld op te eten. Er ontstaat een enorme vraag naar eiwit en daar kunnen insecten voor zorgen. Die hebben geen weides van vele hectares nodig en nog meer hectares voor hun veevoer. Een loods in Beilen is al genoeg om in tien weken tijd 22 ton meelwormen te produceren. Met een eiwitgehalte waar je u tegen zegt.

De brownies op de statafels zien er op het eerste gezicht best appetijtelijk uit, maar alleen de durfals onder de gasten durven er een in de mond te stoppen. Ze zijn bestrooid met meelwormen. Knapperige geelbruine insecten. Voor de meest overtuigden staat er een heel snackbakje vol met de gelukkig niet meer bewegende diertjes klaar voor consumptie. Met afgrijzen wordt er gekeken naar de gasten die het wel aandurven om de smaakpapillen eens wat anders voor te schotelen.

Net als vlees

„Je moet ze wel bereiden natuurlijk. Net als vlees. Dat stop je ook niet zo van de koe in je mond.” Uilke Bosma werkt er al een tijdje en ziet eigenlijk niet veel verschil met zijn beroep als melkveehouder. „Je bent bij Wadudu ook bezig met goed verzorgen van dieren, zodat ze goed kunnen produceren. Want mij hier aantrekt is het pionieren.”

Bosma wijst op de proeven die genomen worden met de larven van de Black Soldiervlieg, de andere insectensoort waar het insectencentrum al heel veel van weet. De vlieg legt eitjes in bijna alles, dus ze zijn gemakkelijk te ‘fokken’. En de larve is net als de meelworm rijk aan eiwit en een delicatesse voor kippen. Wadudu heeft er een internationale innovatieprijs mee gewonnen. Als in 2018 de snavels van kippen niet meer mogen worden geknipt moeten ze wat te pikken hebben. En dan liever geen andere kippen. Larven zijn dan een mooie afleiding en nog voedzaam ook.

Uitvogelen

Nu nog uitvogelen wat de beste manier is om die larven aan de kippen te voeren en je hebt het dierenwelzijn een dienst bewezen en een handje geholpen om de eiwitproductie doeltreffender te maken.

Katoele lacht wat als blijkt dat bijna niemand die brownies durft te eten. „Mijn kinderen hebben die schroom niet. Die eten liever meelwormen dan chips. We zullen met zijn allen wat aan ons eetgedrag moeten doen.” En dat past dan weer bij het motto van de Beiler ex-Welkoop-werknemer: „Alleen ga je harder, maar samen kom je verder.”

Bedrijf uit Beilen wint innovatieprijs met insectenidee

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe