Het aantal klanten bij de voedselbanken in Drenthe is het afgelopen coronajaar gelijk gebleven en in sommige gevallen zelfs gedaald. De voorzitters vrezen echter verborgen armoede en luiden de noodklok.

Voedselbanken Nederland voorspelde vorig jaar een explosieve groei van het aantal mensen dat aan zou kloppen bij de voedselbank vanwege de economisch moeilijke tijden. In delen van het land is dat inderdaad het geval, maar niet in de provincie Drenthe.

Goed nieuws op zich, maar zo ziet Wim Oosting dat niet. Hij is voorzitter van Voedselbank Hart van Drenthe, de stichting die armen in Assen, Aa en Hunze, Midden-Drenthe en Tynaarlo voorziet van pakketten. Oosting vermoedt dat duizenden, zo niet tienduizenden mensen in Drenthe leven in ‘geheime’ armoede.

‘Actueel probleem’

Dat beamen de voorzitters van de voedselbanken in Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Drenthe. „Dit is een actueel probleem. We hebben het er vorige week nog over gehad tijdens onze vergadering”, zegt voorzitter Ton Sleeking van Voedselbank Zuidoost Drenthe.

Zijn organisatie deelt wekelijks zo’n zeshonderd pakketten uit in de regio Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn; een verzorgingsgebied met zo’n 170.000 inwoners. „Dat is zelfs iets minder dan vorig jaar. We moeten een campagne bedenken om meer mensen te bereiken. We zijn er niet voor niets.”

‘Zal alleen maar stijgen’

Ook voorzitter Bert Koetsier van Voedselbank Zuidwest Drenthe kan zich niet voorstellen dat de armoede in de regio Meppel, Hoogeveen, Westerveld en De Wolden is afgenomen. „Maar het aantal klanten bij ons daalt wel, terwijl ook wij denken dat meer mensen in armoede leven dan nu zichtbaar is. Veel bedrijven ontvangen nog staatssteun. Straks stopt dat en zullen de armoedepercentages alleen maar stijgen.”

Aantal klanten al tijden stabiel

In Assen schommelt het aantal voedselbankklanten al tijden rond de 240. Maar ook bij de uitgiftepunten in Zuidlaren, Gieten, Gasselternijveen, Beilen en Smilde is het aantal klanten al jaren stabiel.

Terwijl alleen al in de Drentse hoofdstad enkele duizenden mensen aanspraak zouden kunnen maken op een pakket boodschappen, stelt Oosting, zich baserend op cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Uit die cijfers blijkt dat zo’n 5 procent van de Asser bevolking (bijna 68.000 inwoners) het moet zien te rooien met weinig geld. „En corona heeft echt niet gezorgd voor minder armoede.”

‘Schaamte en wantrouwen’

Hij zoekt doelbewust de publiciteit op. „Om duidelijk te maken dat we er zijn voor mensen die ons nodig hebben.” Wie arm is, hangt dat liever niet aan de grote klok. Daar zit volgens Oosting de crux. „Schaamte speelt een grote rol dat mensen zich niet melden.”

Bovendien vermoedt hij dat mensen wantrouwend zijn om hulp te vragen door de misstanden in de toeslagenaffaire. „Maar mensen hoeven niet bang te zijn bij de voedselbank in een moeilijke papieren fase te belanden. Onze gegevens worden met niemand gedeeld”, zegt Oosting.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe