Voetbalclub Borger en camping Vlintenholt juichen PMD-service gemeente toe

Verenigingen, campings, scholen en dorpshuizen in Borger-Odoorn kijken reikhalzend uit naar de komst van de PMD-container. De gemeente wil dat faciliteren.

Een stukje service dat door de organisaties met een maatschappelijk belang zeer op prijs wordt gesteld. Het scheelt ze een slok op een borrel in zowel kosten als moeite. Hoe is het dan nu geregeld? Al die verenigingen, scholen en campings draaien er zelf voor op. Anders dan particulieren, die worden aangeslagen voor afvalstoffenheffing, moeten zij zelf een regeling treffen.

Honderd euro per maand

Voetbalclub SV Borger laat haar afval maandelijks inzamelen door een bedrijf. ,,Ik denk dat het ons om en nabij de honderd euro per maand kost”, zegt de voor de portefeuille parkbeheer verantwoordelijke Arie Deuring. Hij reageert verheugd op het nieuws dat de gemeente de inzameling van PMD-afval voor haar rekening wil nemen. ,,Het is heel toevallig. Deze week heb ik de voorzitter nog verzocht of hij hierover bij de gemeente een balletje zou willen opgooien. Laat ze maar komen, die oranje containers. Als we die bij het veld neerzetten, wordt ook beter het plastic afval en blikjes gescheiden van het restafval. En het levert ons ook nog een behoorlijke kostenbesparing op.”

Vijf keer bus vol rommel

Gerlof Pool is uitbater van camping Vlintenholt in de bossen bij Odoorn. Hij levert zelf het afval in bij de gemeentewerf in 2e Exloërmond. ,,Een keer of vijf per jaar rij ik met een bus vol rommel naar 2e Exloërmond. Afgelopen dinsdag kwam ik er ook nog voor een dicht hek te staan. Zonder aankondiging was het terrein gesloten. Als de gemeente het PMD-afval inzamelt, scheelt mij dat een aantal keren heen en weer rijden.”

Duurzaamheid

Wethouder Freek Buijtelaar is blij dat de regling in goede aarde is gevallen. ,,Borger-Odoorn is een Cittaslow-gemeente, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. We zijn blij dat verenigingen hier ook actief aan gaan bijdragen.” Onder het motto voor wat, hoort wat wordt van verenigingen, scholen en wat dies meer zij ook een tegenprestatie gevraagd: het opruimen van zwerfval en schoonhouden van de directe omgeving van de thuisbasis.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.