De Oringer voetbalclub HOC is eruit: de vereniging geeft de voorkeur aan een ingrijpende renovatie van het huidige sportcomplex aan de Hammeersweg. Dat laat voorzitter Harold Enting weten.

De gemeente Borger-Odoorn doet momenteel onderzoek naar de toekomst van het sportpark in Odoorn. Er liggen twee opties op tafel: of renovatie van de huidige voorziening of nieuwbouw aan de oostkant het dorp (Dennenweg). Het opknappen kost 1,9 miljoen euro, een compleet nieuwe accommodatie ruim het dubbele.

Op het nieuwe dan wel gerenoveerde complex spelen straks vijf voetbal- en tennisclubs uit Valthe, Odoorn en Exloo. HOC, voortgekomen uit een fusie tussen de voetbalclubs in Odoorn en Exloo, sprak aanvankelijk de voorkeur uit voor de Dennenweg. ,,Bij renovatie denk je in eerste instantie aan niet meer dan een likje verf hier en daar”, zegt Enting.

‘Liever gloednieuw dan lapwerk’

Dan liever iets gloednieuws dan enkel wat lapwerk, vonden de clubleden. Vorige week liet wethouder Niek Wind zich echter tijdens een raadsvergadering ontvallen dat onder renovatie ook ingrijpender maatregelen vallen. Zoals nieuwbouw.

Volgens de voorzitter bracht dat een omslag teweeg bij de club. ,,Maar de factor tijd speelt hier ook een rol. En in Odoorn zijn er veel protesten tegen een sportpark aan de Dennenweg.” Omwonenden vrezen onder meer overlast van sluipverkeer, wildparkeerders en geluidsoverlast. Enting ziet het al gebeuren dat de nieuwbouw tot voor de Raad van State moet worden bevochten. ,,Voor je het weet ben je zo vijf, zes jaar verder. Wij zitten al sinds 2012 met de gemeente om tafel. We willen nu doorpakken.”

De voetbalclub heeft al ideeën over noodzakelijk geachte vernieuwingen. Naast het al beloofde extra veld, ziet HOC graag dat de kantine en nieuwe bestuurskamer worden verplaatst richting de ingang; tussen de aangrenzende tennisbanen van TC Okko en het hoofdveld in. Die laatste club kan dan ook gebruikmaken van het pand. Het aantal kleedkamers wil HOC verdubbeld zien worden van vier naar acht. ,,Onder meer ook voor de vrouwen. Die moeten zich nu behelpen met het scheidsrechtershokje.” Tot slot wordt er ook gedacht aan een nieuwe toegangsweg vanaf de Hoofdstraat.

Valther Boys

Voetbalclub Valther Boys uit Valthe sprak zich in maart nog uit voor nieuwbouw aan de Dennenweg. Beide clubs zijn inmiddels, op de eerste teams na, zo goed als gefuseerd. Daar past een nieuwe locatie op een centrale plek tussen beide dorpen bij als fris begin van de samenwerking, aldus interim-voorzitter Jos Deen. Hij kan momenteel geen uitspraken doen over het veranderde standpunt van HOC. ,,We beleggen eerst een ledenvergadering.”

Ook wacht Valther Boys het lopende onderzoek af dat de gemeente doet naar alternatieve nieuwbouwlocaties dan aan de Dennenweg. Die worden volgens wethouder Niek Wind deze maand nog bekendgemaakt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe