Jonge asielzoekers die door nieuwe FIFA-regels niet mee mochten trainen bij de Asser Boys, zijn alsnog geholpen. Op aandringen van de voetbalclub bedong de KNVB een uitzonderingspositie bij de wereldvoetbalbond.

De jonge asielzoekers krijgen, als het goed is, binnenkort toestemming om weer het veld op te gaan. „Volgende week beginnen we weer”, zegt voorzitter Jan Puper van Asser Boys. „Ik ben heel blij dat we hiermee als vereniging een succesje behaald hebben, ook voor andere clubs die hiermee te maken hebben. Daar zijn we best een beetje trots op.”

Problemen ontstonden vorig jaar

De problemen met voetballende asielzoekers ontstonden op 1 juli 2020, toen de FIFA alle internationale overschrijvingen van spelers tussen 10 en 18 jaar oud verbood. Dit was om handel in jonge kinderen door profclubs tegen te gaan. Doordat de regel ook voor amateurvoetballers geldt, zijn voetballende asielzoekers daar ook de dupe van. Om dispensatie te krijgen moeten zij allerlei papieren overleggen, bijvoorbeeld van hun oude club in het land van herkomst. Dat blijkt in veel gevallen erg lastig. Gevolg: ze krijgen geen toestemming van de FIFA om bij een Nederlandse club te spelen.

De starre FIFA-regels waren een doorn in het oog van Jan Puper, die samen met medebestuurslid Jan Blauw in actie kwam om het probleem op te lossen. Bij de club voetballen al jaren jonge asielzoekers, die plots niet meer mee mochten doen. PvdA-raadslid Luc Rengers, sinds 1957 lid van de Asser Boys, maakte de kwestie aanhangig bij de Tweede Kamerfractie van zijn partij. Een jurist van Defence voor Children bemoeide zich vervolgens ook met de zaak.

„Uiteindelijk heeft dat allemaal het gewenste effect gehad en lijkt het probleem opgelost”, zegt Puper. „De KNVB heeft de zaak voorgelegd aan de FIFA, want er bleken verschillende verenigingen uit het land die met hetzelfde geconfronteerd werden. De FIFA heeft daarop de Nederlandse bond toestemming gegeven om uitzonderingsaanvragen zelf te beoordelen. Zij hoeven deze niet meer door te sturen naar een speciale FIFA-commissie. Dat scheelt ontzettend veel tijd en moeite.”

Nog steeds documenten nodig

Verenigingsadviseur Mark Altena van de KNVB bevestigt dat de Nederlandse voetbalbond de touwtjes nu in eigen handen heeft. „We hebben een uitzonderingspositie gekregen voor politieke vluchtelingen die met ouders naar Nederland zijn gekomen. Er dienen nog steeds aanvullende documenten te worden aangeleverd, maar de KNVB mag deze zelf beoordelen.”

De KNVB geeft groen licht wanneer een speler een verblijfsvergunning heeft, of een bewijs van woonverblijf kan overleggen van het gezin of tehuis waar de speler verblijft. Hoewel de meeste spelers in het azc geen verblijfsvergunning hebben, verwacht Altena geen verdere aanvraagproblemen meer. „De voetballers om wie het nu gaat, kunnen volgens mij heel snel weer sporten. En daarvoor verdienen Jan Puper en Jan Blauw een groot compliment.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe