Voetbalverenigingen Noorden sluiten kunstgrasvelden

Meerdere voetbalclubs in Drenthe en Groningen hebben besloten om hun voetballers voorlopig niet meer op de kunstgrasvelden te laten spelen.

Het gaat onder meer om de Drentse clubs SC Erica en vv Annen. In Groningen besloten de besturen van VV Glimmen en SV Bedum de kunstgrasvelden voorlopig te mijden. In Bedum kiest de voetbalclub ervoor om vooral keepers en de jongste jeugd ergens anders te laten trainen.

Televisieprogramma Zembla bracht woensdagavond in de uitzending dat spelen op de velden van kunstgras mogelijk gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Op de velden liggen rubberkogels die volgens Zembla zink, lood, benzeen en meerdere zogeheten PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) bevatten. Allemaal stoffen die bewezen kankerverwekkend zijn.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelde echter in 2006 en 2008 al dat door het sporten op de kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico’s zijn te verwachten.

Naar aanleiding van de uitzending trokken verontruste ouders bij diverse clubs aan de bel.

Doorgaan

Andere clubs kiezen ervoor om vooralsnog gewoon door te trainen op het kunstgrasveld. Onder andere VV Actief uit Eelde last geen wedstrijden of trainingen af. De voetbalvereniging stelt op de website: ,,Wij zijn ons er terdege van bewust dat (ouders van) leden zich zorgen maken. Echter, vooralsnog zouden wij uit moeten kunnen gaan van wat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hierover zegt. Het RIVM stelde al in 2006 dat van sporten op kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico’s te verwachten zijn. Dit is tot op heden nog steeds het standpunt van het RIVM. Om die reden hebben wij nu nog geen aanleiding om trainingen en wedstrijden af te lasten."

Geen reden om te stoppen

Gemeenten Assen, Meppel, Hoogeveen en Groningen zien vooralsnog geen reden om te stoppen met sporten op kunstgras. Dat adviseren ze de verschillende clubs ook. Wel willen ze allemaal snel een vervolgonderzoek naar de veiligheid van kunstgrasvelden.

Sportwethouder Albert Smit (gemeente Assen) heeft bijvoorbeeld na de uitzending van Zembla wel direct contact gezocht met alle voetbalverenigingen en de korfbalvereniging en hockeyclub in Assen. Ook heeft Smit er bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op aangedrongen om zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen.

Maandag komen voetbalbond KNVB en het RIVM bij elkaar om over het rubbergranulaat op de sportvelden te spreken. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft inmiddels nieuw onderzoek aangekondigd.

Clubs uit Drenthe of Groningen die naar aanleiding van de uitzending van Zembla maatregelen nemen, kunnen een mail sturen naar digitaal@ndcmediagroep.nl

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.