Vogelpark Ruinen, levenswerk van Henk Dietz, is te koop

Vogelpark Ruinen is te koop. Het levenswerk van Henk Dietz aan de Postweg, mag echter alleen overgenomen worden door echte dierenliefhebbers.

Even verschijnt er een glimlach op zijn gezicht. Dat gebeurt op het moment dat hij zegt dat hij trots is op het vogelpark. Henk Dietz heeft op het erf van zijn ouderlijk huis in Ruinen een dierenpark gebouwd en ziet het als zijn levenswerk. Nu staat het te koop. Tijd voor wat anders. Tijd voor wat meer vrijheid.

130 diersoorten

Wandelend tussen alle volières is Dietz het meest op zijn gemak. Nog voor een vogel goed en wel zichtbaar is, heeft hij hem al aangewezen en benoemd. ,,Hier de bonte kraai, die zie je nog maar weinig in Nederland. En daar de kwartel, kun je ook gewoon zien in ons land.” Vlak daarvoor heeft hij verteld over de hype rond sneeuwuilen die is ontstaan rond de Harry Potter-films. En zo zou hij bij iedere soort een verhaal kunnen houden. Dat doet hij niet, want hij heeft 130 verschillende diersoorten. Naast alle vogelsoorten houdt Dietz verschillende zoogdieren zoals eekhoorns en varkentjes.

Dietz schat dat hij zo’n zevenhonderd dieren heeft, maar exact weet hij het niet. ,,Ik heb hier op de boerderij altijd dieren gehad. Dat begon met kippen en koeien. Langzaamaan heb ik dat uitgebreid. Alles wat hier staat, heb ik zelf gebouwd. Elf jaar geleden heb ik een dierentuinvergunning aangevraagd. Zo kunnen ook andere mensen ervan genieten.”

Nederlandse weidevogel

Een favoriete vogel heeft hij niet. Maar een zwak voor de Nederlandse weidevogel is er wel. In de loop der jaren zijn weidevogels steeds belangrijker geworden in Vogelpark Ruinen. Papegaaien, ibissen en Afrikaanse kraanvogels zijn eigenlijk kleurrijke bijkomstigheden. ,,Ik heb hier bijna alle soorten weidevogels. Je ziet de aantallen in Drenthe teruglopen. Weidevogelkuikens winnen niet van dassen, vossen en ooievaars. Natuurorganisaties doen er alles aan om die dieren te beschermen. Het zijn mooie dieren, maar er zijn er te veel van en dat gaat ten koste van de weidevogels.”

Bezoekers van het park krijgen de kans om meer te leren over weidevogels. Daarbij schuwt Dietz het niet om zijn visie op het natuurbeheer in Nederland te geven. Het park is een stil protest tegen de gesubsidieerde instellingen die volgens hem de natuur meer kwaad dan goed doen. ,,Vroeger kon je vanaf hier in Ruinen de kerktoren van Dwingeloo zien. Nu planten ze overal bos. Dat trekt dieren aan die de weidevogels verdrukken.”

Dietz ziet zijn vogelverzameling als waarborg voor de natuur. ,,De vogels hier worden niet tam gemaakt. Ik probeer een zo natuurlijk mogelijke omgeving te creëren. Als je ze dan wel een keer moet uitzetten, moeten ze zich in het wild kunnen redden. Je moet een groene vogel niet geel fokken, omdat dat er mooier uitziet voor de bezoekers.”

Het is dan ook niet voor iedereen mogelijk om zijn park te kopen. Dietz benadrukt dat er geen haast zit achter de verkoop. ,,Ik hoef het niet per se te verkopen, ik wil het. De mensen die het kopen, moeten wel dierenliefhebbers zijn.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.