Volg de tocht van de gedumpte kat Levi

Opeens had hij geen huis meer: de kat Levi. Net als honderden andere achtergelaten of gedumpte katten stroomde hij afgelopen zomer het Drents Dierentehuis Beilen binnen. Dagblad van het Noorden volgde zijn tocht.

De wijk aan de rechterkant van het treinspoor in Assen is groen en netjes. Wie van bovenaf op de buurt neerkijkt ziet huizen die met de rug naar elkaar toe staan. Daartussen: een wirwar van tuinen. Een paradijs voor katten, zou je zeggen. Maar niet als je geen baasje meer hebt. Levi bleef in die nette wijk met al die tuinen achter toen zijn eigenaresse verhuisde. Hij mocht niet mee.

Het koppie van Levi heeft iets onweerstaanbaars. Donkere tijgerstrepen doorbreken zijn grijze, ietwat bruinige vacht. Onder zijn kop start een witte vlek die uitspreidt over zijn buik. Levi is fors, een echte kater en een beetje flegmatiek. Hij rekt zich uit en kuiert dan op z’n dooie gemakje naar de voerbak. Levi houdt van knuffelen, maar kiest zelf wanneer. Hij slaapt graag in de zon en geniet van het leven. De ideale huiskat. Maar een huis heeft ie niet meer.

'Hij is heel lief'

Na weken rondzwerven vingen twee Assenaren Levi op. ,,Hij is heel lief, niets mee te doen’’, zegt de redder. Op 26 juli belde de dierenambulance in Assen-Oost aan om Levi op te pikken en naar het asiel te brengen. Als een medewerker van de dierenambulance het beestje optilt laat die werktuigelijk de poten hangen en zich in de reismand duwen. Het hekje klikt dicht en Levi zit opgesloten. Hij miauwt en duwt zijn kop tegen de tralies.

Elk jaar rond de zomer stromen de katten het Drents Dierentehuis Beilen binnen. Dat heeft twee redenen: in het voorjaar worden heel veel kittens geboren en in de zomerperiode blijven veel dieren alleen achter als de eigenaren op vakantie gaan. Als het baasje geen oppas kan vinden bijvoorbeeld, of bij een verhuizing. Zoals bij Levi gebeurde. Topmaand dit jaar was juni: toen werden 169 katten geregistreerd in Beilen.

Levi is niet alleen

Levi komt in juli, met 144 andere katten, op de vooropvang van het asiel terecht. Roy Sikkens van de dierenambulance tilt hem uit de reismand en zet hem in een nieuw hok. Levi krijgt nog een aai over de kop. ,,Het is een vriendelijke kat, die heeft zo weer een huisje’’, verwacht hij. Hij klikt het hok dicht en Levi tuurt smachtend naar buiten.

Kater Levi. FOTO DVHN

Een half uur later ondergaat de kat werktuigelijk het eerste onderzoek van de dierenarts. Twee hoektanden zijn afgebroken en de rest van zijn gebit is ook niet helemaal op orde. Maar zijn vacht glanst en de kat is goed doorvoed. Allemaal positief. Het beestje krijgt een geschatte leeftijd van 5 jaar. En dan gaat ie weer in een reismandje, op naar de quarantaine.

Katten zitten drie weken op de quarantaine-afdeling in het asiel. Niet voor niets: de oorspronkelijke eigenaar kan het beestje nu nog claimen. Daarbij moeten de inentingen nog inwerken, zodat de katten in het asiel elkaar niet besmetten met ziektes. Lisette Bovenhof van het asiel tilt Levi uit de reismand en plaats hem weer in een nieuw hok met tralies. Op de grijze ondergrond ligt een speeltje, een hello kitty kleedje, een bakje als kattenbak en er staan twee voerbakjes. Levi heeft daar geen oog voor, hij likt zijn neus en staart door de tralies.

Een week in quarantaine

Op 16 augustus duwt Alwin Tol, Levi weer in een reismandje. Het beestje krijgt een chip van de dierenarts. Het dingetje is zo groot als een rijstkorrel en vertelt straks precies van wie Levi is en waar hij vandaan komt. Maar eerst moet hij nog een baasje krijgen.

Levi is een plaatsbare kat

Daarom verhuist Levi naar de afdeling met plaatsbare katten. Hij krijgt vijf kamergenootjes en mag vrij rondwandelen. Tol maakt het hekje van het reismandje open en terwijl Levi nog wat afwachtend om zich heen kijkt, komt een andere poes even buurten bij de reismand. Levi haalt uit, en de poes neemt afstand. Dan inspecteert Levi de voerbakken, strekt de poten en springt de vensterbank op om verlangend uit het raam te kijken.

Een nieuw thuis

Inez Kuiper had altijd katten die allemaal een naam met een ‘d’ kregen. Een afwijking noemt ze dat zelf lachend. Een kat moet niet te aanhalig zijn, maar lekker eigenwijs, is haar veronderstelling. Als je wel een dier wilt dat komt als je roept, moet je een hond nemen. In een nieuw huis in Assen had Kuiper een zolder over, met kleed, speeltjes en genoeg plekjes om in de zon te liggen. Alleen de kat ontbrak nog. En die wilde ze eind augustus ophalen uit het dierenasiel in Beilen.

Terwijl andere katten om haar voeten krulden had Kuiper alleen maar oog voor de grijze kat die rustig in z’n mandje bleef liggen. Een grijze kat, met donkere tijgerstrepen en een witte vlek op z’n buik. In de auto had ze voor de zekerheid spullen voor de kat klaarliggen, zodat ze eventueel gelijk een dier kan meenemen. En die grijze kat blijft in haar hoofd zitten. Ze besluit hem mee te nemen. En dus zit Levi even later weer in een reismandje, nu voor de laatste keer.

Digi

Twee maanden later is Digi, hij moest toch ook zeker een naam met een ‘d’ hebben, gewend bij Inez Kuiper. Hij ligt op zolder in de zon, waar hij opnieuw een eigen paradijsje heeft. Karton om te krabben, voerbakjes, speeltjes en rust. ,,De eerste weken miauwde hij ‘s nachts flink’’, zegt Kuiper. ,,Maar dat gaf niets, ik deed gewoon proppen in mijn oren.’’ Digi blijkt slim: hij kan deuren open maken door op de klink te springen. Daarom staan die dingen nu omhoog. Maar hij is ook onhandig. ,,Hij is een keertje van de trap gevallen en als je een brokje gooit lijkt het soms als of hij het eten niet ziet. Dan help ik hem even.’’

Digi is eigenwijs. ,,Hij luistert als hij eten krijgt’’, lacht Kuiper. En kruipt ‘s avonds eventjes op schoot. ,,Het is geen knoedelkat, maar dat vind ik juist wel leuk.’’ Reismandjes zijn niet meer nodig, of nou ja, voor een dierenartsbezoekje misschien. Digi is weer een huiskat.

Kater Levi. FOTO DVHN

Zomerkatten hebben bijna allemaal een nieuw baasje

De drukte voor het Drents Dierentehuis Beilen begint in mei en loopt door tot oktober. In totaal werden deze zomer 815 katten en kittens binnengebracht. Dat aantal is vergelijkbaar met voorgaande jaren. Wel heeft het asiel het idee dat er langzaamaan meer dieren geplaatst worden, dan dat er binnenkomen. Op dit moment zitten nog twee volwassen katten in het asiel die in mei binnen werden gebracht: Camea en Donar. Uit juli zijn nog drie katten over, acht van augustus en twintig van september. Het asiel hoopt dat het aantal katten rond de jaarwisseling weer onder de honderd zakt. Momenteel zijn dat er nog 160.

Het Drents Dierentehuis Beilen adviseert katteneigenaren hun beesten te castreren, zodat het aantal kittens afneemt. Ook chippen is een belangrijk middel voor eigenaren om hun kat in beeld te houden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.