De rechtszaak tegen Jan B. uit Nijeveen en veertien Colombianen voor hun rol bij de 'cokemanege' | liveblog

De manege in Nijeveen waarin de cokewasserij werd aangetroffen.

Maandag behandelde de rechtbank in Amsterdam de zaak tegen Jan B. uit Nijeveen en veertien Colombianen. Zij werden afgelopen augustus gearresteerd in de grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland ontmanteld. Lees hier het liveblog terug.

De 65-jarige paardenhandelaar Jan B. is financieel geruïneerd na de ontdekking van een enorme cocaïnewasserij in zijn schuur in Nijeveen in de zomer van 2020. Dat zegt zijn advocaat Xander Sijmons.

B. blijft erbij: van de illegale praktijken in zijn paardenbak wist hij niets. „Hij is namelijk nog steeds van mening dat hij slachtoffer is geworden van hetgeen daar is gebeurd”, zegt Sijmons. „Mensen benaderden hem voor de huur van de schuur. Toen hij op een later moment door had dat het goed mis was, durfde hij niet meer terug.”

Grootste cokewasserij ooit in Nederland

Afgelopen augustus werd B. samen met veertien Colombianen aangehouden door een peloton zwaarbewapende agenten, onder aanvoering van een gepantserde Bearcat. In de schuur op het terrein van B. werd de grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland ontmanteld. Volgens de politie kon er dagelijks tussen de 150 en 200 kilo coke worden gewassen, middels een chemisch proces. Dat staat voor een straatwaarde van tussen de 4,5 tot 6 miljoen euro per dag.

De verdachten worden maandag en woensdag in twee dagdelen door de rechtbank bevraagd. Donderdag zal de officier van justitie de strafeis uitspreken. Daarna zullen de advocaten van alle verdachten de mogelijkheid krijgen de zaak van hun cliënten te bepleiten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe