Volg hier het strafproces tegen Jan B. en dertien Colombianen voor hun rol in de 'cokemanege'. Vandaag de strafeis van justitie | liveblog

De manege in Nijeveen waarin de cokewasserij werd aangetroffen.

Donderdag gaat het strafproces verder tegen paardenhandelaar Jan B. uit Nijeveen, een Turk en dertien Colombianen voor hun rol in de cocaïnewasserij, die afgelopen augustus in een paardenbak van B. Vandaag is justitie aan het woord. Volg het hier.

Dit is de derde dag van het vier dagen durende strafproces. Afgelopen augustus werd B. samen met dertien Colombianen en een Turk aangehouden door een peloton zwaarbewapende agenten, onder aanvoering van een gepantserde Bearcat.

In de schuur op het terrein van B. werd de grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland ontmanteld. Volgens de politie kon er dagelijks tussen de 150 en 200 kilo coke worden gewassen, middels een chemisch proces. Dat staat voor een straatwaarde van tussen de 4,5 tot 6 miljoen euro per dag.

De verdachten zijn afgelopen maandag in twee dagdelen door de rechtbank bevraagd over hun rol. Woensdag is ingezoomd op de persoonlijke omstandigheden van de mannen. Donderdag zal de officier van justitie de strafeis uitspreken. Daarna zullen de advocaten van alle verdachten de mogelijkheid krijgen de zaak van hun cliënten te bepleiten.

‘Misse soep’

Afgelopen maandag had B. uit Nijeveen niet bepaald zin in een kritisch verhoor van de rechtbank . Hij blijft erbij: „Ik wist van niks, tot ik doorkreeg dat het misse soep was. Toen was het te laat.”

De financiële nood bij de paardenman was zo groot, dat hij blind een huurovereenkomst aanging met de vermeende criminele organisatie. Afgelopen oktober werd hij onder voorwaarden vrijgelaten, maar de kans bestaat dat hij terug de cel in moet.

De Colombianen

Woensdag deelden veel Colombianen hun vaak tragische levensverhalen in de rechtbank. De mannen zeggen erin te zijn geluisd. Ze zijn eenvoudige schilders, restauranthouders, schoonmakers, bouwvakkers of boeren.

Hun leven in Colombia werd gebrandmerkt door drugsgeweld. „Mijn dochtertje van 3 jaar kreeg een kogel in haar hoofd bij een aanslag op mijn leven”, vertelde een man aan de rechtbank. Lees dat verslag hier.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe