Volle bak op afscheidsreceptie Van der Tuuk

Het was volle bak op de afscheidsreceptie van Ard van der Tuuk donderdagmiddag. Heel bestuurlijk Drenthe en Groningen - inclusief het voltallige Drentse college - was aanwezig.

Van dert Tuuk stapte in april plots op als PvdA-gedeputeerde in Drenthe, nadat duidelijk was geworden dat hij geen vertrouwen meer genoot van zijn collega-gedeputeerden in Drenthe.

,,Beste Ard, je hebt mooi werk geleverd. Het had veel minder gekund. Verrekte jammer dat het zo moest aflopen.’’ Anne Doornbos - Drentse schrijver, oud-gemeentesecretaris en PvdA-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Noordenveld - sprak op speciaal verzoek van Van der Tuuk.

Waarom Van der Tuuk weg moest is nooit helemaal duidelijk geworden. Gedeputeerde Henk Brink was op vrijdag 8 april de boodschapper die op een inderhaast bijeengeroepen persbijeenkomst op het provinciehuis de breuk meedeelde. De oorzaak zou liggen in te veel van elkaar verschillende bestuursstijlen. Het zou te lang duren voordat Van der Tuuk, die de portefeuille financiën beheerde, de knoop zou doorhakken. De ‘eigen’ PvdA-Statenfractie liet hem acuut vallen.

Henk Brink schudt Ard van der Tuuk de hand.

Noord-Korea

Doornbos donderdagmiddag op z’n Drents: ,,Ik ben een hele tijd gemeentesecretaris geweest en ik heb nog nooit een college van burgemeester en wethouders meegemaakt zonder verschil in bestuursstijl. Alleen in Noord-Korea hebben ze maar één bestuursstijl.’’ Doornbos had nog troostende woorden aan het slot. Op z’n Drents: ,,Aj ‘n aander met de hupzelen om de kop houwt, moej reken dat de boks joe vanm ‘t gat gledt.’’

Ook commissaris van de Koning in Drenthe Jacques Tichelaar, die als voorzitter de scheuring in het college van Gedeputeerde Staten niet kon voorkomen, sprak welgemeende woorden aan het adres van Van der Tuuk. Het was ook een initiatief van hem dat er alsnog een afscheidsbijeenkomst kwam in restaurant De Liefde van de Drentsche Aa in Schipborg, de woonplaats van de ex-gedeputeerde.

Terugblik

Ard van der Tuuk zelf voerde eveneens het woord. Hij keek tevreden terug op een aantal initiatieven van zijn hand. Drenthe heeft geen slechte scholen meer en heeft ondernemersfabrieken in Hoogeveen, Asen en Emmen. Ook speelde hij een doorslaggevende rol bij de ‘Health Hub’ in Roden en het nieuwe Shakespearetheater in Diever.

Van der Tuuk dankte zijn naaste medewerkers op het provinciehuis en Statenleden met wie hij in de afgelopen vijf jaren nauw heeft samengewerkt. Zijn slotwoorden: ,,Hoe weet ik nog niet, maar ik zal blijven strijden voor een betere samenleving voor ons allemaal.”

Lees meer over het vertrek van Van der Tuuk in ons dossier.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.