Voor Det Weitering is Weiteringzathe in Borger thuis

Niels Weitering (10) onthulde samen met oma Det Weitering (81) het naambord van het nieuwe appartementencomplex Weiteringzathe in Borger. Voor Det voelt dat als thuiskomen.

Bijna iedereen die Det Weitering lief is, is op deze stralende vrijdagochtend in Borger van de partij. Herenigd met haar zussen Hil (84), Gré (80) en Anneke (73) zit Det aan de koffie op het terras, pal voor haar nieuwe appartement. Over de buitenmuur hangt het doek waaronder het naambord Weiteringzathe schuilgaat. Ook Uulderik Evenhuis schuift aan. ,,Mijn vriend, maar we hebben verder niks hoor! We zoenen elkaar drie keer per jaar; met nieuwjaar en als we jarig zijn.”

Waar blijft Janet toch?

Het moment nadert dat zij met kleinzoontje Niels (10) de naam moet onthullen. Eén vraag maalt constant door haar hoofd: Waar blijft Janet toch? Janet is haar 53-jarige dochter. Ze is gehandicapt. Vanuit haar woonplaats Nooitgedacht bij Rolde moet ze met de rolstoeltaxi naar Borger komen. Hooguit tien minuutjes rijden. Maar het taxibedrijf heeft een inschattingsfout gemaakt. ,,Ze hebben een Caddy gestuurd. Daar kan ze niet in.”

Echte rolstoelbus komt te laat

Als de echte rolstoelbus met Janet arriveert, is het openingsritueel al lang voorbij. Haar sneue blik verandert als bij toverslag in een stralende lach als ze kennismaakt met het appartement. ,,Waar is mijn slaapkamer?” is het eerste dat ze vraagt. Dankzij aanpassingen als een douchestoel, verhoogd toilet en beugels aan de muur kan Janet na twee jaar eindelijk weer komen logeren.

Exact dezelfde plek, op exact dezelfde hoogte

Thuiskomen. Ja, zo voelt het voor Det. Zij keert straks terug naar de plek waar ze ruim 50 jaar woonde boven het warenhuis dat ze met haar man runde. Als ze op het riante terras met uitzicht over het centrumplein haar ogen sluit, ziet ze zichzelf jaren geleden achter het raam zitten van haar oude woning. ,,Weet je wat zo bijzonder is? Het is exact dezelfde plek, op exact dezelfde hoogte. Vaak zwaaide ik vanaf deze plek naar mensen die op visite gingen.”

Droge worst voor de bouwers

De hele bouw van het kleurrijke chique complex, zes appartementen met op de begane grond de Kruidvat, volgde ze op de voet. Al vanaf de sloop. ,,Nee, daar werd ik niet emotioneel van. Met zo’n goed vooruitzicht kun je makkelijk afstand nemen.” Niets dan lof van haar voor de bouwploeg. ,,Fantastisch. Een heel goed team. Ik heb ze een paar keer op droge worsten getrakteerd. Ik ben ze zo dankbaar en dan is het leuk om je waardering te laten blijken.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.