Voor Emmer raad zijn de statushouders ook in Angelslo welkom

Heel even leken de omwonenden van de school Vijverkroost in Angelslo gisteravond in de raad hun zin te krijgen. Maar de statushouders komen er toch, vroeg of laat.

Ze hebben al overlast van een drugspand aan de Husingecamp, en vinden de huisvesting van vijftig statushouders in dezelfde buurt op dit moment te veel van het goede. Vooral de oppositie, maar ook Wakker Emmen, had in de eerste ronde nogal wat moeite met het plan van het college om vijftig statushouders in de leegstaande school aan de Heemingeslag te vestigen. De school wordt daartoe verbouwd en geschikt gemaakt voor vijf grote gezinnen.

Dat de raad niet twee weken geleden tijdens de raadscommissie al akkoord ging met het voorstel was te wijten aan Wakker Emmen. Henk Linnemann constateerde dat er niet veel overleg met de bewoners was geweest. ,,We vinden de volgorde om eerst te besluiten en dan de omwonenden in te lichten onjuist.’’ Maar na een uitgebreide toelichting van de eigen wethouder Jisse Otter werd de soep donderdagavond al lang niet meer zo heet gegeten.

En dus bleef er van de motie, die LEF! had ingediend, weinig steun meer over. LEF! wilde een eventueel ja tegen het krediet van 3 ton voor de verbouw van Vijverkroost pas tot uitvoer brengen als de overlast in de wijk is opgelost. Maar locoburgemeester Bouke Arends (PvdA) liet pal voor een lange schorsing weten dat dat helemaal niet kan: het college heeft geen invloed op de handel en wandel van de verhuurder/eigenaar van het pand met overlast.

Daarvoor had wethouder Otter de boel al redelijk gesust. Er komt overleg met de buurt, er is Vluchtelingenwerk dat de statushouders begeleidt en met een beetje geluk komen er hooguit 35, 40 man ., Het getal van 50 is het maximum; in dat geval zouden alle gezinnen uit tien personen moeten bestaan. Ook wordt de raad periodiek geïnformeerd.

Volgens Otter zijn er elders in Emmen nog geen problemen gemeld met statushouders. ,,Het gaat om mensen die een baan kunnen zoeken en kinderen hebben die naar school moeten en vriendjes maken’’, stelden verschillende fracties. De vraag is dan wel waarom ze in een tijdelijk pand gehuisvest worden, voor de tijd van tien jaar. Vooral Bernadette van der Woude van GroenLinks hamerde daar op.

LEF! stemde na een discussie van twee uur wel voor het raadsvoorstel, omdat dat sec over een krediet voor verbouw ging. DOP en Senioren Belang Noord wilden dat krediet niet los zien van de komst van statushouders en stemden uiteindelijk tegen het voorstel. Bij de motie stemde LEF! uiteraard wel voor, maar met 5 voor en 30 tegen bleef het een kwestie van klein bier.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.