De tulpen in Drenthe staan in bloei. De bollentelers Joling en Veninga hebben fiets- wandel, en autoroutes langs de fleurige velden uitgezet. We reden een rondje.

We kiezen op de laatste dag van het mooie voorjaarweer voor de autoroute van 45 kilometer. Startpunt is bollenteler Joling aan de doodlopende weg Achter de Bargen tussen Hoogersmilde en Geeuwenbrug, pal naast de zandafgraving van de kalkzandsteenfabriek Calduran.

Bij de grote oprit van de bollenkwekerij liggen zakjes zand met paarse tulpen. Ze hangen er met dit droge weer een beetje slapjes bij. In een plastic doos zitten routebeschrijvingen om mee te nemen. Startpunt Tulpenroute staat op het bordje. Kijk, daar komt net een echtpaar in de auto aanrijden. De mevrouw op de passagiersstoel draait het raampje naar beneden. ,,Ben u van de bollenroute?’’ Nee dus. Of ze een routebeschrijving wil. ”Nee hoor, die heb ik op mijn telefoon staan.”

Elke jaar anders

Dineke Joling heeft de routes uitgezet. ,,Elk jaar zijn ze anders, want we telen de bollen ongeveer eens in de zes jaar op hetzelfde perceel. Vruchtwisseling is beter voor de grond. Er doen zes telers uit het gebied aan mee. De routes lopen niet alleen langs de tulpenvelden, maar ook langs wegen waar je anders niet komt. Drenthe is zo mooi.”

Als het echtpaar aan de tocht begint, komt er een tweede auto aangereden. Ook voor de bollenroute. Het kan nog wel eens druk worden deze middag. We stappen ook in en gaan richting Geeuwenbrug langs de fraaie Venesluis in de Drentsche Hoofdvaart. Vlak voor vakantiepark Landgoed Wildrijck worden we over een zandweg lang het bos gestuurd. Komt dat wel goed? Het komt goed, maar het stuift een beetje. De fietsers en wandelaars moeten zandhappen.

Eerste veld

Net buiten Diever rijden we weer op de verharde weg, langs het hunebed en komen we bij het eerste veld met roze en rode tulpen. Auto’s en fietsen staan langs de kant, jong en oud maken foto’s. Dan is het sightseeing geblazen door het fraaie centrum van Diever, langs de molen en Oldendiever dan naar tulpenveld no. 2. Die zien we niet, omdat we een afslag missen.

Maar op naar Dwingeloo. Het is er druk met toeristen. Net buiten het dorp aan de Zuiderweg richting Lhee ligt het mooiste veld van de route. Tulpen in allerlei kleuren: geel, wit, rood, paars en roze. Hectares groot. Een beetje Lisse in Drenthe. Fietsers stappen af en auto’s staan in de berm. Er wordt volop gefotografeerd.

Pluktuin dicht

Foto’s maken kan ook in Lhee, een van de mooiste dorpjes van Drenthe, maar we komen voor iets anders. Het is nog een eindje rijden naar de tulpenpluktuin in het Brunstingerveld. Seubring Bloembollen heeft de tuin pluk aangelegd, waar je zelf tulpen kan plukken voor 25 cent per stuk. Maar helaas, de pluktuin is vandaag gesloten vanwege het te koude weer van de afgelopen tijd. Er staan nauwelijks tulpen in bloei.

‘’Jammer, dat hadden ze even op de website moeten aangeven”, zegt een mevrouw uit Groningen. ,,Ik rij de route met mijn moeder van 94. Nou ja, gaan we wat lekkers halen op een terras.” Mans en WiIly Muskee uit Emmen staan ook voor de gesloten pluktuin. ,,Maar de route is prachtig. Voor de tulpenvelden hoef je niet naar de Noordoostpolder”, zegt Willy. ,,Ach, je bent er even uit”, vult Mans aan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe