Voor einde van het jaar droge voeten in Asser parkeergarage Triade

Voor de komende feestdagen moet de waterschade zijn hersteld en houden gebruikers en buren van parkeergarage Triade in Assen de voeten droog.

Na inmiddels elf jaar van overleg, onderzoek, juridisch getrouwtrek en nog meer onderzoek wordt de renovatie van de parkeergarage zou snel mogelijk aangepakt. Kosten: niet 2,4 miljoen euro, zoals eerder begroot, maar krap 2,9 miljoen euro.

Led-lampen verdienen investering van 75 mille zelf terug

Het laatste portie van vier ton legde de gemeenteraad van Assen donderdagavond op tafel. Daar komt nog eens 75 mille bij voor de aanleg van led-verlichting in de Triade. Omdat de energiekosten lager uitpakken door het aanbrengen van de duurzame verlichting, verdienen de led-lampen zichzelf terug, stelde wethouder Roald Leemrijse (VVD).

Het bedrag van vier ton, dat het gemeentebestuur uit de pot algemene reserve haalt, wordt voor het grootste deel gebruikt voor extra herstelwerkzaamheden. En er zit nog een ton in voor aanvullend onderzoek.

Niet alleen lekkages in garage, ook in winkels

De waterproblemen in de parkeergarage spelen al vanaf 2007. Het lekt niet alleen in de garage, maar ook in de ondergelegen winkels, zoals Shoeby, AH XL en Primera.

Aanvankelijk werden de herstelkosten geraamd op 2,4 miljoen euro. Daarvan zouden eigenaar Ahold en de gemeente Assen elk een miljoen voor hun rekening nemen. Bouwer Heijmans legt de resterende vier ton op tafel.

Nu de kosten 475.000 euro hoger uitpakken, komen die voor rekening van de gemeente Assen. Waarom? Omdat bij de vorige verdeling van de kosten, de afspraken zodanig juridisch zijn verankerd, dat de gemeente de extra kosten niet meer kan verhalen op de beide bedrijven. En dus moet de gemeente de portemonnee nogmaals trekken.

‘Parkeerkosten stijgen niet’

Ondanks de forse bedragen, die in de renovatie van de parkeergarage worden gestoken, zullen de parkeerkosten volgens de gemeente niet stijgen.

Hoewel Luc Rengers (PvdA) van ‘broddelwerk’ sprak van de bouwer, gingen de sociaal-democraten toch akkoord met het extra krediet. Het woordje ‘extra’ zorgde bij zijn fractie voor verwarring. Rengers dacht dat er bovenop de vier ton nog eens een soortgelijk bedrag kwam. ,,Maar dat misverstand is inmiddels uit de wereld.’’

De SP stemde ook in, maar aan de cijferbrij hangen volgens fractievoorzitter Jannie Drenthe zoveel vraagtekens ‘dat de Rijdende Rechter er nog een hele kluif aan zou hebben’.

Nu de financiering helemaal rond is, wordt volgens wethouder Roald Leemrijse zo snel mogelijk met de werkzaamheden begonnen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.