Voor moord door moeder van Sharleyne lijkt geen bewijs

Vooralsnog lijkt er geen overtuigend bewijs dat Hélène J. (38) uit Hoogeveen haar dochter Sharleyne (8) heeft vermoord door haar van de flat te gooien.

De afgelopen twee dagen zijn in de rechtbank de belangrijkste onderdelen uit het strafdossier aan J. voorgehouden. Zij zit sinds acht maanden vast op verdenking van moord of doodslag op haar dochter. De Hoogeveense zou het kind hebben gewurgd en daarna van de tiende verdieping van de flat hebben gegooid, is de theorie die het Openbaar Ministerie tot nu toe volgt.

Vuilniszak

J. ontkent stellig. Van de nacht in juni 2015 waarin Sharleyne stierf, herinnert zij zich weinig. Keihard bewijs voor haar schuld is nog niet naar voren gebracht.

Lees terug: dag 2 in de zaak Sharleyne
Lees verder

Een bovenbuurman heeft als getuige verklaard dat hij de bewuste nacht de stemmen van moeder en dochter heeft gehoord. Even later hoorde de man iets over de reling van de flat gaan. Hij dacht, zo staat in de verklaring waaruit de rechter delen voorlas, dat het een vuilniszak was. De man is gewoon gaan slapen.

Zelfdoding zeer onwaarschijnlijk

Donderdag is ook een bewegingswetenschapper gehoord. Zijn onderzoek biedt geen uitsluitsel over de vraag of Sharleyne is gevallen of gegooid. Dat het meisje is gesprongen acht een andere deskundige zeer onwaarschijnlijk, omdat zelfdoding bij kinderen van haar leeftijd eigenlijk niet voorkomt.

‘Blijkbaar waren bier en sigaretten belangrijker voor de moeder dan haar dochtertje’(+video)
Lees verder

Blijven twee scenario’s over: dat Sharleyne per ongeluk is gevallen of dat zij door haar door alcohol bedwelmde en overspannen moeder is gegooid. Sporen van een eventuele andere verdachte zijn niet gevonden. Niemand heeft het zien gebeuren. Had het Openbaar Ministerie dan toch gelijk toen in 2015 na nog geen drie maanden het onderzoek werd gesloten? Integendeel. Op de zitting werd juist bevestigd dat de dood van Sharleyne destijds niet goed is onderzocht.

Wijkagent: in 2015 zelfs geen fatsoenlijk buurtonderzoek gedaan

Twee politiemannen, onder wie de wijkagent, zijn onder ede gehoord. Ze waren verbaasd dat niet direct een groot rechercheteam op de zaak is gezet. Dat hadden ze wel verwacht, omdat mogelijk sprake was van een ernstig misdrijf. Volgens de wijkagent is zelfs geen fatsoenlijk buurtonderzoek gedaan.

Maandag blijkt hoe het OM tegen de bewijsmiddelen aankijkt. Wellicht vinden de officieren van justitie wel dat er voldoende wettig en overtuigend bewijs is tegen J. Zij kennen het volledige dossier. Vrijdag is het spreekrecht voor de nabestaanden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.