Gerard Koops, Roelof Rozenveld en Joran Haandrikman (vlnr) proosten op de lancering van hun bier.

Voorjaar 2021 kan iedereen genieten van Bronneger Bier: vanuit vriendschap en familie gebrouwen

Gerard Koops, Roelof Rozenveld en Joran Haandrikman (vlnr) proosten op de lancering van hun bier. Foto: Harry Tielman

Ga een gesprek met Roelof Rozenveld aan over het brouwen van bier en zijn ogen lichten op. Al jarenlang maakt de Bronneger brouwmeester met passie biertjes voor familie en vrienden, maar binnenkort kan iedereen er van genieten.

Samen met neef Joran Haandrikman en diens kameraad Gerard Koops, beiden uit Gieterveen, gaat hij de markt op met zijn Bronneger Bier. Volgend voorjaar zijn de eerste flesjes bij slijter en café verkrijgbaar.

De hobby van Rozenveld, in het dagelijks leven projectleider bij een adviesbureau komt voort uit twee liefhebberijen, vertelt hij. ,,Ik lust op zijn tijd een speciaalbiertje en ik heb altijd iets gehad met scheikunde.” In het brouwen van zijn eigen biertjes komen beide hobby’s mooi samen.

De afgelopen jaren experimenteerde hij er lustig op los in eigen huis. ,,Het begon heel simpel met een pannetje op het vuur. Mijn vrouw was daar niet altijd even blij mee, aangezien ik het grootste gedeelte van de dag het fornuis in beslag nam”, lacht hij. Ook zijn kinderen konden niet altijd de geur waarderen die die door het brouwproces in huis bleef hangen.

Afgelopen voorjaar besluit hij de zaken serieuzer aan te pakken door een brouwinstallatie die per keer 50 liter produceert op de kop te tikken. Ook begint hij spontaan met de verbouw van zijn eigen hop op een perceeltje bij huis. Na vier lange jaren van zwoegen en perfectioneren komt hij uiteindelijk tot een basisrecept waar hij zich in kan vinden.

Bierfust

Naast het brouwen, bottelt Roelof het bier zelf en ontwierp hij een eigen logo voor het etiket. Een naam heeft hij dan al: Bronneger Bier. De flesjes duiken hoe langer hoe meer op in zijn omgeving als geschenk of verjaardagscadeau. Haandrikman en Koops krijgen al snel in de smiezen dat Roelof met iets bijzonders bezig is.

Haandrikman, sinds vorig najaar samen met zijn vrouw Nadia de nieuwe uitbater van horecazaak Amoi (voorheen De Driesprong) in Gieterveen, krijgt van Rozenveld de vraag of hij een leeg bierfust heeft staan. ,,Tot mijn verrassing kreeg ik hem een week later gevuld weer terug”, lacht hij.

Te veel gedoe

Hij en Koops raken na een rondje proeven al vrij snel overtuigd van de potentie van het bier. ,,Rijk, karaktervol en behoorlijk wat body”, aldus Koops. ,,Daar moesten we wat mee doen.” Haandrikman: ,,Het bier smaakte goed, maar de kracht ervan kwam niet over in de presentatie. Het was allemaal een beetje houtje-touwtje, de sjeu ontbrak.” Koops en Haandrikman wilden het marketingdeel van het werk wel oppakken.

Een probleempje: Rozenveld hield de boot in eerste instantie af. Haandrikman: ,,Hij vond het veel te veel gedoe. Van het idee van het inschrijven bij de Kamer van Koophandel werd hij al moe.” Maar na lang inpraten ging hij toch overstag. Op zijn 55ste verjaardag, 4 november, werd Bronneger Bier als merk officieel gelanceerd.

Olijke Onkel

De eerste flesjes verschijnen pas komend voorjaar. Koops: ,,We richten ons eerst op de regio en proberen vooral horeca en slijters te laten aanhaken. Amoi wordt het officiële proeflokaal, waar iedereen straks van de brouwkunsten van Rozenveld kan genieten.

Blond, weizener, dubbel en tripel verschijnen als eerste soorten, volgend najaar komen daar de quadrupel en een bokbier bij. Rozenveld brouwt momenteel zo’n 50 liter per drie weken. ,,Mogelijk moet ik opschalen, maar dat is afhankelijk van de vraag en de reactie, natuurlijk.”

De biertjes krijgen namen mee die verwijzen naar vrienden of familieleden van het drietal. Koops: ,,De Olijke Onkel is natuurlijk Roelof als oom van Joran. Voor de Bokkige Boer vormde de vader van Joran de inspiratie. Kortom, Bronneger Bier wordt vanuit vriendschap en familie gebrouwen.”

menu