Voorlopig geen plan voor herinneringsbos in Tynaarlo. Maar misschien ontstaat er uit ruzie toch iets moois

Een plan voor een herinneringsbos of iets dergelijks is in de gemeente Tynaarlo nog ver weg. Maar Leefbaar Tynaarlo deed oppositiepartij PvdA dinsdagavond toch een handreiking om samen een plan te maken.

Voorafgaand aan de raadsvergadering liep de spanning tussen fractievoorzitter Casper Kloos van LT en Koos Dijkstra van de PvdA over dit onderwerp nog hoog op. Dijkstra kondigde voor de vergadering dinsdag een motie aan om het college op te dragen binnen een jaar een plan te maken voor een herinneringspad.

Overruled

Hij was zich danig in de wiek geschoten toen Kloos, leider van de grootste coalitiefractie, meteen daarop met een notitie over een herinneringsbos kwam, met het voorstel de motie van de PvdA daarin op te nemen. Dijkstra voelde zich overruled.

Dijkstra maakte dit in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk toen hij dinsdag zijn motie indiende.

Vredesduif

Jurryt Vellinga, fractielid van Leefbaar Tynaarlo, deed een poging de vrede te herstellen. Hij verklaarde dat LT de motie niet steunde, omdat de fractie meer tijd wil nemen voor een wat meer uitgewerkt plan. Maar hij stelde wel voor om dat samen met de hele raad te doen, dus ook met de oppositie.

,,Er is momentum, er is steun in de samenleving. Het is jammer dat dit ontaardt in gedoe’’, zei Vellinga.

Koos Dijkstra moest tot zijn spijt vaststellen dat alleen D66 zijn motie steunde, waardoor er geen meerderheid was. Maar hij dankte Vellinga voor zijn handreiking. Burgemeester Marcel Thijsen stelde voor dat beide partijen de zaak buiten de raadsvergadering maar eens goed uitpraten.

Wat is een herinneringsbos?

Diverse gemeenten hebben al een herinneringsbos, of een andere plek waar mensen een boom of struik kunnen planten voor een overledene, of juist om een andere levensgebeurtenis te herdenken, zoals een geboorte. Leefbaar Tynaarlo denkt vooral aan een bos, de PvdA aan een laan of pad, omdat dit gemakkelijker te realiseren is. Ook wil Leefbaar Tynaarlo het plan combineren met dat voor een natuurbegraafplaats.

Raadslid Gezinus Pieters van de VVD wees er op dat de gemeente Tynaarlo al enige jaren dubt over nieuw beleid voor begraven. Dit onderwerp bezorgt de gemeente al veel hoofdbrekens, stelde hij. Een herdenkingsbos is sympathiek, vindt hij, maar het initiatief moet van buiten de gemeente komen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.