Voormalig Hoogeveens museumpand verkocht

Het monumentale pand aan de Hoofdstraat 9, waarin Museum De 5000 Morgen tot medio 2015 gevestigd was, is verkocht. Dat heeft wethouder Anno Wietze Hiemstra bevestigd.

Volgens de wethouder wil de nieuwe eigenaar het koffiecafé in het gebouw weer leven inblazen en een deel bestemmen als kantoorruimte. Hiemstra wil niet zeggen wie het gekocht heeft en wat de verkoopprijs is. ,,Dat lijkt me nu niet kies. Eind deze maand is de formele overdracht.’’

Bezuinigingsopdracht

Hij wil wel kwijt dat de koper uit Hoogeveen komt. De wethouder zegt tevreden te zijn met de deal. De gemeente Hoogeveen vroeg 395.000 euro. Hiemstra: ,,We zijn iets lager uitgekomen.’’ Een deel van het bedrag, 70.000 euro, wordt gebruikt om een bezuinigingsopdracht op cultuur in te vullen. Het museum is sinds november vorig jaar ondergebracht in de bibliotheek aan de Willemskade.

Nadat een eerste gegadigde in het voorjaar afhaakte, hapte de tweede potentiële koper wel toe. Dat gebeurde nadat de gemeente randvoorwaarden aan de verkoop had vastgesteld. Dat was in eerste instantie verzuimd.

Bestemmingsplan

Een deel van het pand aan de Hoofdstraat kreeg een tuin/groenbestemming. De gemeente wil daarmee de kwaliteit van het rijksmonument behouden. Ook behoudt het naastgelegen Museumlaantje een open karakter. Wel moet het bestemmingsplan gewijzigd worden. ,,Dat gaat in september gebeuren’’, zegt Hiemstra.

Museum De 5000 Morgen is vernoemd naar de eerste verveningscompagnie. Het cultuurhistorisch museum is in april 1971 begonnen als Veenmuseum op de bovenverdieping van het pand aan de Hoofdstraat 64. In oktober 1976 is het verhuisd naar Huize Venendal aan de Hoofdstraat 9, een herenhuis waarvan de bouwkern uit 1647 stamt. In de jaren negentig werd de naam veranderd in Museum De 5000 Morgen. In 2001 is het pand flink verbouwd met twee nieuwe vleugels.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.