In de rechtbank in Assen begint dinsdag het strafproces tegen twee bekende (ex-)voormannen van actiegroepen tegen grote windmolenparken in Drenthe en Groningen. Jan Nieboer uit 2e Exloërmond en Jan H. uit Meeden zouden hebben meegeholpen met het versturen van een groot aantal dreigbrieven naar ondernemers en gedreigd hebben met asbestdumpingen bij bedrijfslocaties.

Tijdens het drie dagen durende proces worden ook schadeclaims behandeld van ondernemers die zijn gedupeerd door de dreigementen. Vanwege de te verwachten claims heeft het Openbaar Ministerie bij de arrestatie van Nieboer (62) en H. (59) beslag laten leggen op bankrekeningen en waardevolle bezittingen van de twee.

Hoeveel schadevergoeding er wordt gevraagd en door welke ondernemers, wordt op de zitting bekend. Jan Nieboer van Platform Storm schat dat het gaat om een bedrag tussen de 200.000 en 300.000 euro.

Volgens advocaat Evert Kuiters, die Jan H. bijstaat, komt het totale schadebedrag op dit moment nog niet boven de twee ton. ,,Ik heb drie of vier schadevorderingen gezien tot nu toe.”

De strafpleiter zegt dat hij zich over de claims nog niet zo druk maakt. ,,Mijn cliënt ontkent en zolang het tegendeel niet is vastgesteld, valt er bij hem geen schade te claimen. Het zijn ook complexe, forse schadevorderingen die waarschijnlijk te ingewikkeld zijn om te behandelen in een strafprocedure.”

loading  

Beveiliging medewerkers

Het gaat vooral om materiele schade die wordt geclaimd, bijvoorbeeld de kosten die bedreigde ondernemers hebben gemaakt voor de beveiliging van hun medewerkers. De overgrote meerderheid van de ongeveer vijftien eigenaren of directieleden die in het voorjaar van 2019 aangifte deden van bedreigingen, heeft daar in het openbaar nooit iets over willen zeggen. Volgens de politie zijn twee ondernemers gestopt met werkzaamheden, nadat ze een dreigbrief kregen.

Medewerkers van een aannemersbedrijf uit Zuidlaren bleken in april 2019 vanwege de bedreigingen uitgerust met een noodknop. Het ging om bouwers die werkzaam waren bij het windpark Meeden. Met de noodknop konden ze snel contact leggen met een particuliere beveiligingsorganisatie.

De directeur van het aannemersbedrijf wilde er destijds niets over zeggen. En dat is nog steeds zo. Hoe lang de medewerkers extra zijn beveiligd, is niet duidelijk. De directeur vraagt begrip en wil niet dat het bedrijf bij naam genoemd wordt. Of hij een schadeclaim heeft ingediend, zal tijdens de behandeling van het proces blijken.

Doodshoofd met gele driehoek

Nieboer en H. worden ervan verdacht dat zij dreigbrieven hebben gestuurd naar het bedrijf in Zuidlaren en andere ondernemers om ze te dwingen te stoppen met voorbereiden van werkzaamheden voor de bouw van windmolenparken De Drentse Monden en Oostermoer en Windpark N33.

Ze zouden ook gedreigd hebben met asbestdumpingen op drie bedrijfslocaties in Muntendam, Scheemda en Delfzijl. Op die locaties zijn tussen december 2019 en 16 februari 2019 pamfletten gevonden met een gele driehoek en een doodshoofd en teksten als: ‘Wie wind zaait, zal asbest oogsten’ en verwijzingen naar de bouw van windmolenparken.

Beide verdachten geven toe dat zij voorop zijn gegaan in de keiharde strijd tegen grootschalige windmolenparken, maar ontkennen dat ze betrokken zijn bij het sturen van de dreigbrieven of de asbestpamfletten.

H. wil voor de strafzitting niet spreken, zeggen mensen die hem goed kennen. Hij zat na zijn aanhouding in juni 2019 een half jaar in voorarrest. De periode in de gevangenis is hem niet in de koude kleren gaan zitten.

loading  

Zwaarste verdenking ingetrokken door OM

Maanden nadat H. was vrijgelaten, heeft het OM de zwaarste verdenkingen tegen hem laten vallen. Vorig voorjaar werd bekend dat hij niet langer werd verdacht van het medeplegen van asbestdumping en het bedreigen van een gedeputeerde van de gemeente Groningen.

Juist vanwege die verdenking van asbestdumping werd het voorarrest van de inwoner van Meeden door de rechtbank meerdere keren verlengd. Het is een misdrijf waar twaalf jaar gevangenisstraf of meer voor kan worden opgelegd.

De asbestdumping kwam op de aanklacht tegen Nieboer al veel eerder te vervallen. Hij zat ook veel korter in voorarrest. Nieboer kwam na zes weken vrij.

Net als voor zijn arrestatie schuwt hij de media niet. ,,Het lijkt er een beetje op dat ze je oppakken en daarna pas naar bewijs gaan zoeken”, zegt hij. De politie heeft doorzoekingen gedaan in het bedrijfspand en de woning van Nieboer. ,,Alles is op de kop gezet, mijn huis, tuin en er is zelfs onder het plafond op mijn kantoor gezocht. Alle elektronische en papieren dossiers en computers zijn in beslag genomen. Er is niets gevonden.”

Afgeluisterd en gevolgd

De beide verdachten zijn lange tijd gevolgd en afgeluisterd door de politie en tijdens gezamenlijke ontmoetingen op de vroege ochtend bij McDonalds. Daar gebeurde niets geks volgens Nieboer. Hij is financieel adviseur en H. is een van zijn klanten. ,,Ze hebben allerlei gesprekken opgenomen, zoals gesprekken die ik met mensen had in mijn rol als spreekbuis van het verzet tegen de grootschalige windmolenparken. Mensen vertelden mij van alles, ook over acties waaraan ze dachten. Dat betekent niet dat je het motiveert of activeert. Of ik tegen het strafproces opzie? Totaal niet. Waarom zou ik bang zijn? Ik heb niets strafbaars gedaan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
windmolens