Voorwaardelijke boetes voor poten verkeerd ras aardappelen

Aardappeltelers uit Drenthe zijn door de rechtbank in Overijssel veroordeeld voor de teelt van rassen die in verband met bestrijding van ziektes daar niet zijn toegestaan.

Hun bedrijven komen er echter genadig af: de hoge boetes die het Openbaar Ministerie twee weken geleden eiste op de zitting zijn geheel voorwaardelijk opgelegd met een proeftijd van drie jaar. Alleen een boer in persoon moet wel dokken.

OM: boete voor boer uit Barger-Compascuum voor poten foute aardappelen
Lees verder

Een maatschap uit Barger-Compascuum teelde in 2015 aardappelen van de rassen Innovator en Fontane , zonder gebruik te maken van goedgekeurde pootaardappelen. Het bedrijf heeft daarmee regelgeving overtreden die erop is gericht onder meer wratziekte en aardappelmoeheid te voorkomen.

De rechtbank vindt een totale boete van 14.000 euro op zijn plaats, maar omdat het bedrijf niet eerder is veroordeeld en de rechtszaak vrij lang op zich heeft laten wachten, blijft het bij een geheel voorwaardelijke boete.

Man gaf leiding: wel boete

Ook een van de grootste aardappeltelers van Drenthe, uit Nieuw-Dordrecht, moest op het matje komen. Zijn drie bedrijven zijn elk veroordeeld tot 20.000 euro boete, ook geheel voorwaardelijk. Maar de 46-jarige verdachte zelf moet wel betalen. Hij verbouwde eveneens een verkeerd aardappelras.

De rechtbank oordeelt dat de man feitelijk leiding heeft gegeven aan de drie bedrijven en vindt dat handelen kwalijk, ook al blijkt niet dat de percelen daadwerkelijk besmet zijn geraakt.

,,De verdachte heeft kennelijk gemeend op eigen houtje te kunnen bepalen waar hij veilig Innovator- aardappelen kon telen en heeft zodoende de noodzakelijke georganiseerde aanpak van ziektepreventie en -bestrijding ondermijnd.’’

Ook telde voor de rechtbank mee dat de boer eerder voor een vergelijkbaar delict is veroordeeld. Hij kreeg voor straf 20.000 euro boete.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.