Voorwaardelijke celstraf voor paardenfraude

Het gerechtshof heeft Ellie G. een voorwaardelijke celstraf van drie maanden opgelegd voor zwendel met paarden.

Geslacht

Ellie G. beloofde gratis te zorgen voor oude of geblesseerde paarden. Via Marktplaats reageerde zij op advertenties van paardeneigenaren die verzorgers zochten die hun dier een rustige oude dag konden bezorgen. G. bood aan de dieren gratis op te vangen op een boerderij in Wapserveen. Vervolgens verkocht de oplichtster zonder medeweten van de eigenaren de paarden door. De meeste dieren zijn vermoedelijk geslacht.

Hoger beroep

Diverse gedupeerde eigenaren deden aangifte tegen de vrouw. In mei 2015 veroordeelde de politierechter haar tot drie maanden celstraf en een boete van 800 euro.

Haar advocaat, Willem-Pieter Maris van Maris & Beerentsen advocaten in Zwolle, ging daartegen in beroep. Volgens hem hield de rechter ‘geen rekening met de zeer moeilijke omstandigheden’ van zijn cliënt.

Uitstel

De uitspraak van het hoger beroep zou in januari dit jaar volgen, maar door een verrassend tussenarrest werd dat uitgesteld tot dinsdag.

Debbie Goedemans, één van de gedupeerden, zat destijds samen met een vriendin bij de zitting. De rechter van dienst bleek toevallig een nicht van haar begeleider te zijn. Om elke schijn van partijdigheid te voorkomen, stelde het hof de beslissing uit.

Boete

Naast de voorwaardelijke celstraf veroordeelde het hof G. ook tot het betalen van een schadevergoeding van 800 euro aan Goedemans.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.