Vorig jaar tien wietkwekerijen in Hoogeveen opgerold

HOOGEVEEN In Hoogeveen zijn vorig jaar tien hennepkwekerijen opgerold, in 2014 waren dat er nog zes. In totaal sloot de gemeente vier woningen voor bepaalde tijd.

Een en ander blijkt uit het jaarverslag Handhaving over 2015 en informatie van de gemeente.

Hoogeveen hanteert een strenge aanpak van de handel in en teelt van softdrugs. Woningen waar meer dan 50 gram drugs of twintig hennepplanten worden aangetroffen gaan drie maanden op slot, waarbij de bewoners worden uitgezet. Voor schrijnende gevallen, waarbij bijvoorbeeld twijfel is over het lot van kinderen in een gezin, kan de burgemeester een uitzondering maken. Vorig jaar deed hij dat in drie gevallen.

Vooral de oppositiepartijen in de gemeenteraad hebben daar sterk op aangedrongen. Die fracties waren niet gerust op de effecten van het aangescherpte drugsbeleid in Hoogeveen. Partijen vonden huisuitzetting, zonder te waarschuwen, een te zwaar middel en vroegen aandacht voor de gevolgen voor kinderen.

Om de wietkwekerijen nog beter aan te kunnen pakken werkt de gemeente Hoogeveen samen met woningcorporaties, energiebedrijven, netwerkbeheerders en uitkeringsinstanties. Door uitwisseling van informatie, zo is het doel, moet de hennepteelt nog krachtiger bestreden worden. ,,Met de integrale aanpak kan een breed scala van sancties en maatregelen worden opgelegd’’, stelt het college.

Volgens B en W is een harde aanpak van drugs gerechtvaardigd. ,,De teelt van nederwiet is omvangrijk en zorgt voor veel criminaliteit, overlast en gevaar in woonwijken en op bedrijventerreinen. Er wordt niet alleen geproduceerd voor coffeeshops, maar veel meer voor de export naar het buitenland.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.