Vraag en antwoord over hitte en huisdieren

In Nederland is de zomer eindelijk begonnen. Voor ons heel fijn, maar voor honden bijvoorbeeld kan het veel te heet zijn. Medewerker Ike Post van de Dierenbescherming regio Noord Oost vertelt over de do’s and dont’s tijdens dit warme weer.

Wanneer heeft mijn hond last van de warmte?

„Als je je hond goed kent, kun je dit vaak wel aflezen. Het dier gaat zich anders gedragen. Een hond voelt heet aan, gaat hijgen, wil vaak niet eten en is lusteloos. Oververhitting kan gevaarlijk zijn en zelfs leiden tot een hitteshock. Een hitteshock herken je aan snelle hartslag en ademhaling en niet of nauwelijks reageren op prikkels. In dat geval moet je snel koelen, anders kan het dier overlijden.”

Hoe doe je dat?

„Door meteen de schaduw op te zoeken en een natte doek onder de hond te leggen. Leg de doek niet bovenop de hond; dat werkt averechts, een hond neemt de koeling beter op via zijn buik. Geef lauw water te drinken en wacht rustig af tot je huisdier zich beter voelt. Meteen naar de dierenarts gaan is in mijn ogen niet zo’n goed idee omdat het dier rust nodig heeft. Ook moet je dan weer in een warme auto stappen. Dat raad ik af.”

Wat kun je doen om het voor je hond dragelijker te maken?

„Ga niet met de hond fietsen en laat hem niet op het asfalt lopen. Fietsen lijkt prettig vanwege de wind, maar teveel inspanning in het warme weer is niet goed. Ga niet teveel wandelen of spelen. Laat de hond zijn behoeftes doen op een schaduwrijk plekje en laat hem verder rusten. Het asfalt is goed te testen door er je hand op te leggen. Kun je je hand er niet op laten liggen, dan is het te heet.”

Bij welke temperatuur krijgen dieren het moeilijk?

„Dat verschilt per dier. Je moet het een beetje aanvoelen. Een groot gevaar bij deze warmte is de auto. Bij een buitentemperatuur van boven de twintig graden kan de temperatuur in een afgesloten auto oplopen tot zestig graden. Veel mensen hebben niet in de gaten hoe snel de auto opwarmt. Helaas krijgen we nog steeds meldingen van honden die opgesloten zijn in een te hete auto.”

Tot slot: wat is het beste om te doen?

„Zorg voor schaduw, drinkwater en rust. Eigenlijk wat je als mens ook het liefst hebt.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.