Vrachtwagen levert werk Karel Appel af in Hoogeveen

Een vrachtwagen vol decorstukken die Karel Appel hoogstpersoonlijk heeft ontworpen, is dinsdag uitgeladen bij De Tamboer. Het Hoogeveense theater stelt ze vanaf vrijdag 28 oktober ten toon.

,,Het is uniek wat hier gebeurt. We halen Karel Appel voor even weer terug naar het theater’’, zegt de trotse Tamboer-directeur Jan Werkhoven. De decorstukken dateren uit de jaren ’90 van de vorige eeuw, toen De Nationale Opera de kunstenaar de decorstukken liet ontwerpen voor de opera Noach.

Een deel van dit werk wordt van 28 oktober tot en met 16 november geëxposeerd in Hoogeveen. Op initiatief van plaatselijk kunstschilder Geert Oldenbeuving riep De Tamboer 2016 uit tot Karel Appel Jaar. Dit om de wereldberoemde kunstenaar tien jaar na zijn dood (op 3 mei 2006) te herdenken.

Vrijdag 28 oktober om 16.30 uur is de opening van de bijzondere Appel-expositie in De Tamboer. Decorschilder Ernie Gerrits van De Nationale Opera is dan present om te vertellen over haar samenwerking met de kunstenaar die deel uitmaakte van de COBRA-groep.

Op de slotdag (16 november) geeft restaurator Michel van de Laar een lezing over Karel Appel. Hij is bekend van het tv-programma Het geheim van de meester (AVROTROS). Aanmelden voor rondleidingen en de lezingen kan via www.detamboer.nl.

Ondertussen is een zoektocht naar ‘de Karel Appel van Hoogeveen’ gaande. Ruim tachtig deelnemers exposeren tot en met 22 oktober hun op Appel geïnspireerde werk in winkels in Hoogeveen. Het publiek bepaalt wie wint. De prijs wordt in het theater uitgereikt bij de opening van de Appel-expositie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.