Vrachtwagens uit kom van Borger verbannen

Ronkende vrachtwagens. Borger klaagt er steeds meer over. De gemeente Borger-Odoorn stuurt aan op een parkeerverbod in de kom van het dorp.

Mocht dat er komen, dan mogen chauffeurs op werkdagen na 18.00 uur en in het weekeind hun vrachtwagen niet voor de deur parkeren, maar zijn dan verplicht die te stallen op een speciaal daarvoor gecreëerde parkeerplaats.

Parkeerverbod

Burgemeester en wethouders hebben de eerste stap gezet op een traject dat moet leiden tot het ‘parkeerverbod grote voertuigen kom Borger’. Daartoe aangespoord door een toenemende stroom klachten. Volgens wethouder Freek Buijtelaar komen die met name van omwonenden van een braakliggend terrein ten oosten van de Molenstraat.

,,Uit de straten daaromheen klagen mensen steeds meer dat ze ’s morgens worden gewekt door warmdraaiende vrachtwagens.’’

Klachten onderzocht

De gemeente gaat nu onderzoeken in hoeverre die klachten terecht zijn. Wijkagent Jan Rijkens wordt daarbij ingeschakeld. Ook wordt contact gezocht met chauffeurs die, hetzij in loondienst, hetzij als ondernemer, hun vrachtwagen parkeren in Borger.

De gemeente wil met ze in gesprek om hun wensen te inventariseren en op zoek te gaan naar alternatieve plekken voor het stallen van hun vrachtwagen. Op zijn vroegst in 2017 is het parkeerverbod een feit.

Mocht het parkeerverbod er komen, dan is Borger niet het eerste dorp in de gemeente Borger-Odoorn waar zoiets geldt.

Proef

In feite borduurt de gemeente nu voort op een proef die een aantal jaren geleden in Nieuw-Buinen en Buinerveen is opgezet en als geslaagd wordt beschouwd. Het plan was toen al het project gefaseerd uit te rollen over andere dorpskernen in de gemeente. Sinds een aantal jaren geldt daar een parkeerverbod voor grote voertuigen. Zo is in Buinerveen bij het Jaagpad een voorziening gecreëerd voor het parkeren van vrachtwagens.

Positief

De ervaringen om daar vrachtwagens en ander zwaar verkeer uit woonbuurten te weren, zijn daar volgens het college positief. Bijkomend voordeel is dat het risico op bodemverontreiniging wordt verminderd. De gemeente Borger-Odoorn acht nu de tijd rijp om dit uit uit te rollen in Borger. Dat gebeurt volgens hetzelfde stappenplan als destijds voor Nieuw-Buinen en Buinerveen is gehanteerd. Net als toen wil de gemeente in nauw overleg treden met brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.