Vragen over internetveiligheid bij gemeente Hoogeveen

Woonconcept Meppel die een USB-stick kwijtraakte met daarop vertrouwelijke gegevens van huurders. En de gemeenten Ede, Almelo, Dronten en Apeldoorn waren het slachtoffer van internetcriminaliteit of datalekken. Het baart CDA Hoogeveen zorgen.

De christen-democraten willen daarom weten hoe goed de gemeente Hoogeveen ervoor staat als het gaat om internetbeveiliging. Hoewel de gemeente volgens de wet verplicht is om alles eraan te doen om haar website te beveiligen, toont het voorbeeld van Woonconcept aan dat kwetsbaarheid niet alleen in techniek en systemen zit. ,,Mensen zijn vaak het sluitstuk van de beveiliging’’, zegt CDA-raadslid Erik-Jan Kreuze.

Geld voor hackers

Vanaf 1 januari 2017 zijn alle gemeenten verplicht om de zogenoemde Baseline Informatiebeveiliging, een pakket aan regels, na te leven. Onlangs gaf burgemeester Karel Loohuis tijdens een raadsvergadering aan dat de gemeente goed op weg is met de invoering van de regels. In het voorjaar van 2017, als de jaarrekening wordt gepresenteerd, wordt duidelijk of Hoogeveen voldoet aan alle normen.

Kreuze hoopt op goede berichten, maar ziet graag dat de gemeente aanvullende maatregelen neemt, zoals Apeldoorn. ,,Die betaalt 300 euro aan iedere hacker die een gat in de beveiliging weet te vinden en dat netjes meldt bij de gemeente.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.