Vrees voor botulisme na vondst dode vogels Vloeivelden De Krim

In een bassin van de voormalige Avebe-vloeivelden bij De Krim zijn dode watervogels aangetroffen. Daarom onderzoekt het waterschap Vechtstromen of in dit natuurgebied botulisme heerst.

De kadavers van de dode vogels zijn opgestuurd naar het laboratorium. De resultaten van het onderzoek worden maandag verwacht. Uit voorzorg adviseert het waterschap mensen om in het gebied contact met water te vermijden. Ook voor huisdieren is dat beter.

Staatsbosbeheer en waterschap Vechtstromen zoeken ondertussen intensief naar meer dode dieren bij De Krim, vlak bij Coevorden. Ook wordt extra water ingelaten om het zuurstofgehalte te verhogen en de watertemperatuur te verlagen. De ziekteverwekkende botulisme-bacterie gedijt dan minder goed.

Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging die voornamelijk ‘s zomers slachtoffers maakt onder watervogels en vissen. De bacterie clostridium botulinum is de veroorzaker. Mensen en ook paarden, runderen, honden en katten kunnen ook ziek worden, maar zijn er wel minder gevoelig voor.

Besmette vogels zijn te herkennen doordat de ze traag zijn, slecht of niet vliegen en moeilijk lopen. Ze zwemmen met gestrekte hals, laten de kop in het water hangen, liggen diep in het water en hebben afhangende vleugels.

Dode dieren die in het water liggen, zijn een ideale voedingsbodem waarin de bacterie zich snel kan ontwikkelen. Raak dode dieren nooit zelf (met blote handen) aan, maar waarschuw het waterschap (088 220 3333).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.