Vrees voor koeiengriep: streep door show

Om te voorkomen dat dieren elkaar besmetten met IBR (koeiengriep) schrapt tentoonstellingsvereniging De Zuidwesthoek de jaarlijkse Winteravondshow. De 28ste editie van deze keuring, veiling én vakbeurs zou vrijdagavond plaatsvinden op het loonbedrijf Pieter van der Linde in Wanneperveen.

Voor de keuring waren 26 kalveren en 38 stuks melkvee aangemeld. Volgens voorzitter Arend Steenbergen is er op dit moment geen sprake van direct gevaar voor dieren in het gebied. Zijn vereniging heeft puur uit voorzorg besloten geen risico's te nemen met de gezondheid van de dieren.

Infectieuze Bovine Rhinotracheïtis, de officiële medische term voor IBR oftewel koeiengriep, wordt veroorzaakt door een herpesvirus. Naast griepachtige verschijnselen kunnen vruchtbaarheidsproblemen, verminderde melkgift en incidenteel zelfs sterfte het gevolg zijn van besmetting.

Behalve voor veehouders in de wijde omtrek is de afgelasting ook een fikse een tegenvaller voor De Stouwe, de organisatie die kwetsbare ouderen in de regio helpt en ondersteunt. De opbrengst van de jaarlijkse veiling van onder meer sperma, embryo's en veilingkalf Aaltje 168 was bestemd voor dit goede doel.

Foto: archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.