Vrienden eindigen in wantrouwen rond Asser fraudepand voor rechter

De eigenaren van Zwamborn bv begonnen als vrienden aan een nieuwbouwcomplex in Assen. Woensdag troffen ze elkaar voor de rechter in Leeuwarden.

In 2011 bouwde bouwbedrijf Grou-stins van Jouke Brander in de Nijlandstraat in Assen een wooncomplex met 39 appartementen. De bouw stokte, doordat de aannemer voor de zoveelste keer failliet ging. Dat bankroet bracht de beide opdrachtgevers van Zwamborn, een zeventiger uit Beetsterzwaag en een vijftiger uit Nieuw-Roden, flink in de problemen.

Achter tralies

De beide heren belandden zelfs achter de tralies, op verdenking van stelselmatige betrokkenheid bij faillissementsfraude. Hoofdverdachte Brander (hij heeft een flinke reeks faillissementen op zijn naam staan) moet binnenkort voorkomen, evenals zijn medeverdachte uit Beetsterzwaag.

De Friese makelaar moet bij de verhoren de schuld in de schoenen van zijn partner hebben geschoven, vertelt advocaat Rick van der Spek namens de Drentse projectontwikkelaar. ,,Dat is hem volledig in het verkeerde keelgat geschoten.’’ De aanklacht tegen Van der Speks cliënt is uiteindelijk door het Openbaar Ministerie geseponeerd.

Zakenpartner legt beslag op vastgoed

Nu probeert hij als directeur van Zwamborn de appartementen in Assen alsnog te verkopen. Dat lukt heel redelijk, hij heeft er nog zes te gaan. Er is echter een kink in de kabel gekomen. Zijn zakenpartner heeft beslag laten leggen op het vastgoed, waardoor de verkoop onmogelijk is geworden.

,,Daar heeft deze man geen enkel belang bij’’, betoogt Van der Spek. Beide aandeelhouders hebben er immers baat bij dat het verlies van Zwamborn zo klein mogelijk blijft. De jurist, ook curator van Groustins, vertelt dat er inmiddels een schuld van 1,7 miljoen aan de Rabobank is afgelost. Aanvankelijk liep er ook een strafzaak tegen Zwamborn, maar die heeft de vennootschap voor 25.000 euro kunnen afkopen.

Opdrachtgevers belandden beiden achter de tralies

De tijd dringt, een koper staat op het punt zijn handtekening te zetten voor een appartement in de Nijlandstraat. Het beslag moet er daarom voor morgen af zijn, eist Van der Spek. De makelaar uit Beetsterzwaag gaat daar echter niet zonder meer mee akkoord, zo laat diens raadsman Ben Kievitsbosch weten.

Depot niet veilig genoeg

De Fries verdenkt zijn medeaandeelhouder ervan de zaak achter zijn rug om leeg te willen trekken. ,,Mijn cliënt ziet ook graag dat de verkoop ongestoord door kan gaan’’, aldus Kievitsbosch. ,,Dat heeft hij ook laten weten.’’

Je zou de koopsom in depot bij de notaris kunnen laten deponeren, maar ook die optie acht de man uit Beetsterzwaag niet veilig genoeg. Rechter Wanner Los snapte zijn bezwaar niet goed en deed nog een lijmpoging. Tevergeefs. Los zal vanmiddag nog uitspraak doen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.