Vrienden van Jan Voortman willen door met eetbare tuin in zijn kassen in Oranje

De vrienden van de in juni overleden tuinder Jan Voortman willen zijn gedachtegoed voortzetten. Een ander gedeelte van de kassen in Oranje wordt overgenomen door tuinder Martin Frieszo uit Bovensmilde die er groencentrum TuinTotaal begint. Vrijdag houden ze een bijeenkomst voor belangstellenden.

Het begin van de plannenmakerij verliep een beetje rommelig, erkent vriend en mede-initiatiefnemer Jan van der Bij uit Hooghalen.

Crowdfunding

Begin deze maand deelde de vriendengroep op Facebook een post met daarin de oproep via een crowdfundingwebsite bij te dragen aan de plannen.

Maar die website, inmiddels offline, werkte niet. Afgelopen weekend werd bekend dat het bedrijf is overgenomen door tuinder Martin Frieszo uit Bovensmilde.

,,Wij werden daar een beetje door overrompeld”, erkent Van der Bij. De vriendenploeg was in eerste instantie van plan het bedrijf te kopen en mikte op een bij elkaar te brengen bedrag van minimaal drie ton.

Hoewel overrompeld, staan de plannen nog steeds als een huis. ,,Frieszo gaat in het voorste deel van de kassen zijn tuincentrum openen. Hij zet in op plantjes, wij op voedsel. Volgens mij kan dat prima naast elkaar bestaan.”

Ontmoetingsplek voor iedereen

Tuincentrum De Kabouter werd onder de bezielende leiding van Voortman een ontmoetingsplek voor iedereen. Toen de asielzoekers in het dorp kwamen, werd De Kabouter het dorpshuis waar iedereen samenkwam.

Voor zijn overlijden was Voortman druk bezig met het opzetten van een eetbare tuin. Het moest een educatieproject over permacultuur worden.

Zijn vrienden willen dat idee voortzetten. Een coöperatie oprichten is onderdeel van het plan.

,,Het idee is dat aandeelhouders een bepaald gedeelte van de opbrengst van de pluktuin afnemen. We zijn nu aan het kijken hoeveel ruimte we nodig hebben om het rendabel te krijgen. Het liefst houden we ook ruimte over voor bijzonder voedsel. Een Palestijnse vrouw uit Assen wil bijvoorbeeld graag bijzondere kruiden kweken.”

Bijeenkomst

Vrijdag houdt de club, die zich Tuinkabouter 2.0 noemt, een bijeenkomst. ,,Een eerste moment om ons voorlopige verdienmodel te toetsen en met vrienden, bedrijven en mensen uit het dorp te brainstormen over de toekomst. Ook moeten we wat opheldering geven over de gang van zaken”, zegt hij lachend.

Op het programma staan verschillende discussiepunten, waaronder een duurzaamheidsinitiatief, het voetbalgolf en MAF-bijeenkomsten (music, art, food). ,,Jans persoonlijkheid moet voortleven. Ontmoeten en samenkomen is de basis.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.