Vrienden van Jan Voortman zoeken naar kansen voor zijn kassen in Oranje (+video)

Jan Voortman leeft niet meer, maar zijn gedachtegoed nog wel. Zijn vrienden willen zijn plannen voortzetten. De aftrap hiervoor was vrijdag, in de kassen van Jan in Oranje.

In tuincentrum De Tuinkabouter is het koud, het onkruid tiert er welig. Sinds het overlijden van de markante kweker op 28 juni van dit jaar is het er stil. Voortman werd vooral bekend door zijn inzet voor de vluchtelingen die in het dorp verbleven.

'Ontmoeting is het woord waar het om gaat'

In de kantine gloeit de houtkachel en presenteren zijn vrienden de plannen om verder te gaan waar Jan dat niet meer kon. Zij richtten Stichting Tuinkabouter 2.0 op – vrijdagochtend zijn de handtekeningen gezet – om die plannen vorm te geven.

'Vriendjes' van Jan Voortman op zoek naar ideeën voor kassen Oranje

Motor achter het initiatief is Rex Hendriksen. ,,De ontmoeting is het woord waar het om gaat, dat maakte wat Jan was. Samen muziek maken, samen eten, maar ook het voetbalgolf, de gezelligheid. Het is de uitdaging om die reuring weer terug in de kas te krijgen.’’

Vijf pijlers

Het project steunt op vijf pijlers. Het voetbalgolf was al een onderdeel van Voortmans bedrijf, en voor zijn overlijden had hij plannen voor een ‘eetbare tuin’. In die tuin moeten groenten gekweekt worden die mensen op abonnementsbasis kunnen kopen.

Samen muziek en kunst maken en samen eten staat centraal in de pijler M.A.F., wat staat voor music, art en food. Vanuit de Academy Oranje wil de stichting lezingen houden en projecten voor scholen organiseren. Ook hier staat weer het gedachtegoed van Jan Voortman centraal en draait het om ontmoeten.

Stichting Tuinkabouter 2.0 wil duurzaam werken en daarvoor is pijler vijf: Oranje & Groen. Hendriksen: ,,Denk aan het milieuakkoord van Parijs, maar dan in Oranje.’’

Werken aan businessplan

Om de plannen te verwezenlijken werken de vrienden nu aan een businessplan. Ieder van hen put uit zijn eigen netwerk om mensen te betrekken, Stichting Doen is inmiddels langszij gekomen en ook provincie en gemeente zijn geïnteresseerd. In februari hoopt Tuinkabouter 2.0 te kunnen beginnen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.