Vriendengroep wijlen Jan Voortman op zoek naar ideeën voor kassen Oranje

De vrienden van wijlen Jan Voortman houden vrijdagmiddag een bijeenkomst in diens kassen in Oranje. Doel: ideeën verzamelen om op die plek Voortmans gedachtengoed voort te zetten.

Initiatiefnemer Jan de Bij ziet de bijeenkomst in tuincentrum De Tuinkabouter – aanvang 16.00 uur – als ‘een toetsteen om te zien of we op het goede spoor zitten’. Voor zijn overlijden was Voortman druk bezig met het opzetten van een eetbare tuin.

Het moest een educatieproject worden over permacultuur, de groenten wilde hij verkopen aan restaurants, of gebruiken voor dinerfeesten binnenshuis. Zijn vrienden willen dat idee voortzetten. Een coöperatie oprichten is onderdeel van het plan.

Het gedeelte van het complex waar de eetbare tuin van Voortman moest komen, wordt binnenkort verhuurd aan tuinder Martin Frieszo. De ouders van Voortman zijn eigenaar, zijn broer zaakwaarnemer.

De vriendengroep wil de overige kassen plus een deel koude grond vanaf begin volgend jaar gaan huren. De Bij: ,,Hopelijk vanaf 1 februari. We hebben nu natuurlijk nul inkomsten. Tegen die tijd willen we groentepakketten uitgeven waarop mensen zich kunnen abonneren.’’

Businessplan

De groep zoekt fondsen en sponsors om het project in gang te zetten. Er zijn al aanbiedingen, vooral van particulieren. De Bij: ,,Maar die hebben we even on hold gezet. Na vrijdag hopen we een businessplan op tafel te kunnen leggen. We willen eerst een huurbedrag van in ieder geval een jaar neer kunnen leggen.’’

Een businessplan, want het is wel de bedoeling dat het een bedrijf wordt. ,,Je moet denken aan een sociale onderneming, het gaat over ontmoeten.’’ Helemaal in de geest van Voortman dus, die vooral bekend werd door zijn inzet voor de asielzoekers die in het dorp verbleven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.