Vrijspraak portiers Groothuis Emmen: geen buitenproportioneel geweld

Vier portiers van Café Groothuis in Emmen zijn dinsdag door de rechtbank vrijgesproken van openlijk geweld tegen een lastige gast.

Een man uit Erica deed aangifte, omdat hij op 2 maart 2014 door de vier portiers zou zijn geslagen en geschopt. De beveiligers, die de bewuste avond dienst hadden, stonden twee weken geleden voor de rechtbank. Het gaat om twee mannen van 51 en 28 jaar uit Assen, een 36-jarige man uit Emmen en een man van 42 jaar uit Appingedam. De portiers verklaarden dat de cafébezoeker alles zwaar heeft overdreven en verdraaid. Dat is ook de overtuiging van de rechtbank. De twee jongste portiers waren zelfs helemaal niet bij het incident betrokken.

Uit het dossier komt volgens de rechtbank naar voren dat de cafébezoeker na een incident binnen door de 42-jarige portier naar de uitgang is gebracht, waar de 51-jarige hoofdportier stond. ,,De man die dronken was, bleef volgens de portier de ingang blokkeren. Uiteindelijk heeft de beveiliger hem een duw gegeven om hem te bewegen weg te gaan. Toen de man op de hoofdportier afkwam, greep zijn collega in. Hij pakte hem vast om hem weg te leiden en rustig te krijgen. Er ontstond duw- en trekwerk tussen de man en de portier. Zij kwamen in de bosjes ten val.”

Naar het oordeel van de rechtbank is het duwen en vastpakken door de twee portiers op zich aan te merken als geweld. ,,In het licht van hun functie van beveiliger, de omstandigheden en het gedrag van de man, acht de rechtbank dat geweld niet buitenproportioneel.”

Tegen de twee oudste portiers was door de officier van justitie als waarschuwing een voorwaardelijke werkstraf van 40 uur geëist. Zij vond dat de beveiligers zich te agressief hadden gedragen. De rechtbank is het daar niet mee eens en komt tot vrijspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.