Vrijspraak voor Hooghaler fruitteler

Aardbeienkweker Henk Sturing uit Hooghalen is maandagmiddag door de rechtbank in Almelo vrijgesproken van het plegen van valsheid in geschrifte.

De Hooghaler fruitteler werd ervan verdacht loonstroken van Portugese seizoensarbeidsters te hebben vervalst en ze te weinig te hebben uitbetaald. ,,Er was sprake van een afhankelijkheidssituatie, omdat de vrouwen op het bedrijfsterrein woonden. Ook kregen ze pas aan het eind van het plukseizoen uitbetaald als ze teruggingen naar Portugal."

Zwijgen opleggen

Sturing heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Ook ging hij niet in op het eerder gedane schikkingsvoorstel van het Openbaar Ministerie. ,,Dat heb ik niet geaccepteerd. Ik moest 25.000 euro betalen en mocht daarna nooit meer over de zaak praten. Ik laat me door niemand het zwijgen opleggen.” De teler erkende dat er mogelijk boekhoudkundige fouten waren gemaakt. ,,Dat is alles.” Sturing zegt dat zijn bedrijf zwaar te lijden heeft onder de onterechte verdachtmakingen. Hij sprak eerder de hoop uit dat zijn naam gezuiverd zou worden.

Vrijspraak

De rechtbank vond dat er onvoldoende bewijs was voor opzettelijk foutief handelen en sprak de fruitteler daarom vrij.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.