Vrijstaat Wonderland ontruimd

De politie heeft vrijdagochtend Vrijstaat Wonderland op de grens tussen Nederland en Duitsland ontruimd.

De gemeente Coevorden en de Duitse buurgemeente Emlichheim sommeerden vorige maand de bewoners van de vrijstaat al te vertrekken. Als de Wonderlanders niet weg zouden gaan, zo luidde de boodschap, dan zou de politie het terrein van 0.3 hectare op het Europark ontruimen.

De bewoners van de vrijstaat hadden daarna nog wel een gesprek met Coevorder wethouder Jeroen Huizing, maar dat deed de gemeente niet van het standpunt veranderen dat de Wonderlanders illegaal op het Europark staan. Vrijdagochtend ging de politie daarom over tot ontruiming.

Wat is Vrijstaat Wonderland?

Het smalle strookje land waar Vrijstaat Wonderland zich bevond, kent een roemruchte geschiedenis. Het gaat van oorsprong om een landtong van 1,8 hectare, die een uitstulping van Duitsland in het huidige Nederland vormt. Oorspronkelijk liep er een waterloop omheen, die de grens vormde tussen beide landen. Nederland sloeg de grenspalen midden in de waterloop, de Duitsers aan de oever. Niets aan de hand, tot de waterloop werd gedempt en de grens niet opnieuw werd vastgesteld.

Oud-Coevordenaar Gerard Beukeveld kocht de landtong in 1995 van de Duitse eigenaar. Maar om het grensoverschrijdende industrieterrein Europark te bouwen, moest Beukeveld de grond verkopen. Toen werd het gebied opnieuw gemeten en bleek het volgens het Duitse kadaster 1,5 hectare groot te zijn. Iets kleiner dan de 1,8 die Beukeveld meent te bezitten. Hij kreeg voor 1,5 hectare betaald en riep uiteindelijk op de resterende 0,3 hectare een vrijstaat uit. Deze zes meter brede strook is sinds september het grondgebied van Vrijstaat Wonderland.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.