Vrijstaat Wonderland opnieuw ontruimd

Vrijstaat Wonderland bij Coevorden is vanmiddag opnieuw ontruimd. Volgens Wonderlander Yoshi Livo is hij met geweld uit de tent gezet die hij nauwelijks een uur voordien had opgezet.

Afgelopen vrijdag is het strookje grond op de grens van Duitsland en Nederland ook al ontruimd. Toen zijn de caravans die daar op stonden weggehaald door de Duitse politie op verzoek van de gemeente Coevorden. Het gebied van 6 bij 485 meter op het Europapark is uitgeroepen tot vrijstaat, omdat het niet bij Duitsland en niet bij Nederland lijkt te horen als gevolg van meetverschillen van het beide kadasterinstellingen.

Yoshi Livo - een pseudoniem - heeft vanmiddag opnieuw een tent op het terrein gezet, omdat niet de papieren zijn getoond die duidelijk maken dat het Nederlands dan wel Duits grondgebied is. Zolang niet juridisch wordt aangetoond dat de gemeente de grond mag ontruimen is er volgens Yoshi Livo het recht om de strook te claimen als vrijstaat. Volgens Livo is hij door vier Duitse agenten vastgepakt en weggestuurd op grond van illegaal kamperen. ,,Ik ben niet aangehouden, omdat ze niks op papier willen hebben. Maar ons verhaal is absoluut nog niet uit. Onze groep gaat woensdag in overleg voor de volgende stap.'' Een hernieuwde bezetting van de ‘vrijstaat' is niet te verwachten. ,,Het heeft weinig zin om opnieuw in een tent dat land te bezetten, want daar sjouwen ze zo doorheen'', meldt Livo vanuit Coevorden.

Een optie is volgens hem een kort geding in Duitsland. In Nederland heeft de rechter al gezegd niet bevoegd te zijn, omdat het geen Nederlands grondgebied is. ,,Als ze in Duitsland dat ook zeggen zijn we klaar,'' zo meent de groep van vijf Wonderlanders.

Voor de gemeente Coevorden is het duidelijk dat de grond gemeentelijk eigendom is, hoewel het in Duitsland ligt. De aanzegging tot ontruiming die afgelopen vrijdag is gebruikt gold ook nu. De tent die Livo had opgezet is door de politie in beslag genomen zoals dat vrijdag ook gebeurde. Voor het gemeentebestuur is het simpel: het is gemeentelijk eigendom en geen camping. Voor de Wonderlanders is de ontruiming ‘huisvredebreuk'.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.