Vrijwel zeker windmolens langs N34 bij Emmen

Emmenaren in de buurt van Pottendijk, Zwartenbergerweg en vooral de N34 bij de wijk Delftlanden moeten er ernstig rekening mee houden dat ze windmolens in de buurt krijgen.

De drie gebieden komen terug in vrijwel alle scenario's die de gemeente naar aanleiding van de milieueffectrapportage heeft laten opstellen. Hierbij is steeds een ander uitgangspunt genomen. In scenario 1 bijvoorbeeld gaat het erom de hinder voor zoveel mogelijk Emmenaren te beperken en komen wat het gementebestur betreft de windmolens langs de N34 (7 stuks), het lawaaisportcentrum Pottendijk tussen Nieuw-Weerdinge en Emmer-Compascuum (17) en de Zwartenbergerweg langs de grens bij bij Barger-Compascuum (8 molens). Daarbij is uitgegaan van windmolens die 3 MW leveren.

In andere scenario's komen de drie locaties vrijwel steeds terug. Alleen bij voorstel 4, waarbij concentratie van molens vooropstaat – zoveel mogelijk turbines op één plek - is er een mogelijkheid dat er géén molens langs de N34 komen.

Niettemin noemt wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) de conclusie dat windmolens bij N34, Pottendijk en Zwartenbergerweg vrijwel onontkoombaar zijn voorbarig. ,,Er komt nog een milieuadvies van deskundigen, mensen kunnen nog zienswijzen indienen, er is nog van alles mogelijk'', zegt de wethouder. Maar dan: ,,,Het is natuurlijk wél zo dat de kans het grootst is in de gebieden die het vaakst genoemd worden.''

Volg verslaggever @Gert_Meijer op Twitter

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.