Vrijwillige molenaars opgeleid om Meule van Wassens in Zuidwolde draaiende te krijgen

Om de Meule van Wassens in 2020 draaiende te krijgen worden vrijwilligers klaargestoomd voor het molenaarschap.

Het doel van Stichting De Meule van Wassens is om over twee jaar de zaterdagen open te zijn.

,,Vanuit Zuidwolde zijn wij met drie personen die naar Meppel gaan voor het theoriegedeelte. We zijn nog in gesprek met een vierde vrijwilliger”, zegt secretaris Gerard de Ruiter.

,,In principe kun je op zaterdag open als je twee molenaars hebt. Maar we willen het met z’n vieren oppakken omdat het een heel pittige opleiding is die jaren duurt. Het kan best zijn dat er een of twee mensen afhaken.”

Onderhandelingen Meule van Wassens verliepen moeizaam

In april werd Stichting De Meule van Wassens eigenaar van de molen in Zuidwolde, die officieel De Vlijt heet. Jarenlang bestond er in het dorp de wens om de afgetakelde molen op te knappen, maar onderhandelingen met eigenaar Joe Wassens liepen vast.

Door een anonieme gift en een ton uit subsidiepot Initiatiefrijk De Wolden van de gemeente kon de stichting alsnog de molen kopen.

Meer hobbels in de weg

,,Het is bijzonder dat we de moeilijke hobbel van de overname hebben genomen”, blikt De Ruiter terug. Naar de toekomst kijkend zijn er nog wel wat hobbels te nemen, waarbij het opleiden van molenaars essentieel is.

,,Het is natuurlijk een enorm groot werktuig, waar grote krachten vrijkomen. Daar moet je mee kunnen omgaan. Daarnaast moet je alle onderdelen van de molen kennen en die verschillen ook nog eens van naam per streek. Je wordt zo opgeleid dat je op alle molens in Nederland kan werken”, legt de secretaris uit.

‘Weer voorspellen het moeilijkste voor nieuwe molenaars’

,,Maar het moeilijkste is misschien nog wel dat je ook een beetje wordt opgeleid tot weerman. Je moet het weer voorspellen, vooraf kunnen zien of de wind verandert en of er onweer aankomt. Bij onweer moet je de molen stilzetten en de wieken met kabels aarden. Want als de bliksem inslaat in een wiek, is de kans groot dat de molen afbrandt.”

Werkzaamheden aan Meule van Wassens al bezig

Ondertussen wordt er zowel voor als achter de schermen doorgewerkt om de molen maalvaardig te maken. ,,We zijn druk bezig met het regelen van fondsen. In september verwachten we meer duidelijkheid te hebben”, zegt voorzitter van de stichting Henk Tissing.

Terwijl er op geld wordt gewacht voor een grootscheepse renovatie zijn vrijwilligers bezig met randzaken. ,,We zijn begonnen met de werkzaamheden rondom de molen zoals het weghalen van bosjes en bomen. Tijdens de Open Molendag in mei hebben we de buurt kennis laten maken met de molen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.