Vrijwilligers massaal naar Helmers

De toneelgroep Helmers in Gieten stevent af op een uitverkocht huis voor de jubileumuitvoering. De groep bestaat 150 jaar en heeft daarom de geschiedenis van het dorp als onderwerp gekozen: slachterij Udema.

Van de vijf voorstellingen van ‘Het Varkensparadijs’ zijn er nu al drie uitverkocht. De gemeente Aa en Hunze heeft daar wel een flink handje bij geholpen, want de gemeente Aa en Hunze heeft 460 kaarten gekocht om vrijwilligers een leuk avondje uit te bezorgen. Van de beschikbare kaarten zijn er nog dertig over.

Voor de jubilerende toneelgroep is het een mooie opsteker. „Een geweldig gebaar”, glundert voorzitter Andries van der Meer, „Dit zorgt voor een enorme boost bij alle medewerkers die bij de productie zijn betrokken. Bovendien is door de aankoop door de gemeente Aa en Hunze een stevig fundament gelegd om de begroting rond te krijgen. De theaterproductie kost een slordige 40.000 euro.”

Vanaf 19 september

Het theaterproject wordt van woensdag 19 tot en met zondag 23 september uitgevoerd op het terrein bij de molen De Hazewind. Daar geven twee tribunes plek aan 278 toeschouwers per voorstelling,

Met koor en band

Omdat het om een jubileum gaat heeft de groep extra groots uitgepakt met een speciaal gevormd koor en een band. Yolly van Kan regisseert het historische docu-drama. Dat gaat over varkensslachterij Udema, dat van 1904 tot 1970 heeft bestaan en heel veel inwoners van Gieten werk heeft geleverd en daarmee ook veel persoonlijke verhalen. Het Varkensparadijs is een geromantiseerd verhaal over die slachterij en zijn invloed op de dorpsgemeenschap. In het verhaal wordt het sluimerende ‘Garssen’ wakker geschud door Harmen Barels, die zich van varkensknecht opwerkt tot werkgever. Zijn exportslachterij groeit en groeit tot de crisis roet in het eten gooit. Barels manoeuvreert zich handig langs de meeste tegenslagen tot de machtige ‘Leverunie’ het oog laat vallen op de slachterij.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.