Vrijwilligers niet, gemeenteraad wel blij met Mensinge nieuwe stijl

De splitsing van landgoed Mensinge in Roden in een havezatemuseum en een cinema/theater gaat door. De gemeenteraad geeft groen licht ondanks extra subsidiekosten.

Tijdens het debat over de zelfstandige toekomst van museum havezate Mensinge en cinema/theater De Winsinghhof werd de raad geconfronteerd met een vrijwilligster, die meldde dat ze na tien jaar afscheid heeft genomen van De Winsinghhof omdat ze het totaal niet eens is met de gang van zaken. Volgens Monique Sarolea zijn vrijwilligers niet betrokken bij de voorbereiding van het toekomstplan, waardoor ze na tien jaar haar bijdrage uit protest heeft gestopt. Volgens haar blijft er niet veel over van met name de bioscoop. Van 350 voorstellingen naar 60 is niet niks en de reden is onduidelijk, zo stelde ze. Volgens haar zijn er zeker vier opgestapt en zijn er van de 40 vrijwiligers meerdere niet tevreden met het plan. Ook de zomersluiting zien veel vrijwilligers niet zitten.

Geschrokken

Haar inbreng veranderde de mening in de gemeenteraad niet wezenlijk, al reageerden diverse raadsleden ‘geschrokken’. Ook de waarschuwing van Lijst Groen Noordenveld dat Mensinge nieuwe stijl wel eens veel meer kan gaan kosten dan nu verwacht maakte geen deuk in het vertrouwen van de raadsmeerderheid in de plannen van interimdirecteur Nina Hiddema. Raadslid Pierre Baas stelde de gewetensvraag hoeveel Mensinge maximaal mag kosten. Zijn fractie stelde voor om de beslissing over de toekomst van Mensinge aan de nieuwe gemeenteraad over te laten, die in maart wordt gekozen. Maar dat haalt de eindstreep niet.

Extra geld

Mensinge krijgt van de raad nu 67.000 euro per jaar meer dan wat Noordenveld eerder maximaal aan het landgoed wilde uitgeven. Ook krijgt Mensinge 50.000 euro mee om de spaarpot te vullen.Volgens de meeste fracties zijn de extra kosten te verdedigen omdat allerlei onzekere inkomsten niet zijn meegenomen. Zo is de Brasserie in de Winsinghhof gesloten en levert niks meer op. Wethouder Alex Wekema kon overigens melden dat zich een nieuwe pachter heeft aangediend, zodat er straks weer geluncht en gedineerd kan worden.

Hoge verwachtingen

De gemeenteraad heeft hoge verwachtingen van samenwerking tussen de Roner musea en het inpassen van de nieuwe opzet van het museum in het centrumplan voor Roden.

Volgens Wekema kan Mensinge verder naar een gezonde toekomst.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.