Vrijwilligers opgeleid tot stadsgidsen Hoogeveen

Er worden dit jaar structureel wandelingen met stadsgidsen in Hoogeveen gehouden. Een groep vrijwilligers is opgeleid om de verhalen over de binnenstad te vertellen.

Tourist Info Hoogeveen mikt met het inzetten van meer stadsgidsen op groepsrondleidingen en toeristen.

,,We zien dat er op de bestaande stadswandelingen vaak mensen uit Hoogeveen zelf afkomen”, zegt Marloes van Schooten van Tourist Info Hoogeveen. ,,Door de inzet van nieuwe stadsgidsen kunnen groepen nu ook op aanvraag een rondleiding krijgen.”

Kennis Historische Kring Hoogeveen gebruiken

Stadswandelingen met gidsen in Hoogeveen zijn er dus al, maar dat zijn vooral losse initiatieven. ,,We zijn bezig met een folder te ontwikkelen met nieuwe en bestaande rondleidingen. Die komt te liggen bij campings en hotels in de regio”, legt Van Schooten uit.

,,Vorig jaar ben ik gaan kijken wat de mogelijkheden waren in Hoogeveen voor een stadswandeling met gids. Ik heb rondgevraagd en toen kwam ik al snel bij de Historische Kring uit. Die hebben de kennis, maar zijn gestopt met rondleidingen. Alles wat eromheen zit qua regelwerk zagen zij niet meer zitten. Dat wilden wij wel oppakken, dus heb ik gevraagd: kunnen jullie gidsen leveren.”

Vrijwilligers opgeleid tot stadsgids

Vanuit de Historische Kring bleek een zevental vrijwilligers bereid om stadswandelingen te verzorgen. Sommigen hebben al ervaring met rondleiden, maar een deel heeft dat niet. ,,In samenwerking met de bibliotheek hebben wij iemand gezocht die de gidsen meer kon leren over verhalen vertellen. Want hoe moet je met een groep op pad? En hoe vertel je een verhaal?”

Van Schooten: ,,Wat de gidsen vertellen, is weliswaar historisch verantwoord, maar dat betekent nog niet dat het een leuk verhaal is. Dat hebben we in verschillende bijeenkomsten geprobeerd te leren.”

Verschillende soorten rondleidingen in Hoogeveen

Tourist Info gaat in het nieuwe gidsenprogramma ook de samenwerking aan met Jan Pol, die al zijn eigen stadswandelingen heeft door de Hoofdstraat. Hij gaat de stad rond met grote historische foto’s in de aanslag. Het aantal rondleidingen komt daarmee in de zomermaanden op zestien uit.

,,Die verschillen heel erg van elkaar. We hebben er een langs tien pareltjes van Hoogeveen. Die gaat langs mooie historische panden zoals het Huis met de Duivengaten en Slijterij Dikkers. Maar ook is er een wandeling waarin een bezoek wordt gebracht aan de molen en een Van boekweit tot Hoogeveense pannenkoek-wandeling, typisch Hoogeveens.”

Mogelijkheden voor buitengebieden Hoogeveen

Voorlopig richt het gidsenprogramma zich op het centrum van Hoogeveen. ,,Er is interesse vanuit de buitengebieden, daar zouden we in de toekomst hetzelfde kunnen doen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.