Het fatale ongeluk bij de onbewaakte overgang in Wijster in beeld, op de achtergrond de blauwwitte sprintertrein.

Vrouw uit Wijster die omkwam bij onbewaakte spoorwegovergang voerde met haar man jarenlange strijd voor veilige overweg

Het fatale ongeluk bij de onbewaakte overgang in Wijster in beeld, op de achtergrond de blauwwitte sprintertrein. Foto: Jeroen Kelderman

Zeventien jaar vecht Jan Huisjes uit Wijster al voor een veilige spoorwegovergang bij zijn boerderij. Dinsdagmorgen komt zijn 57-jarige vrouw op de overgang onder de trein, als ze de container langs de weg wil zetten.

'Kijk uit!! Onbewaakte overweg', staat op het gele bordje bij de onbewaakte spoorovergang aan de Looveen 17 in Wijster. 'Let op trein', staat op een blauw bordje daaronder.

Ach, de vrouw van Jan Huisjes zag de bordjes niet meer. Tientallen, honderden keren stak ze de particuliere overweg naar hun boerderij over, om boodschappen te doen, de post uit brievenbus te halen of de container langs de weg te zetten.

Rond half zeven gaat het faliekant mis

Dinsdagmorgen gaat het faliekant mis. Als ze rond half zeven de container aan de straat wil zetten, wordt ze gegrepen door de trein, de sprinter van Hoogeveen naar Assen. Ze is op slag dood. In de trein zitten 25 passagiers, die na anderhalf uur wachten op een andere trein kunnen overstappen.

Hoe wrang kan het zijn. Waar de familie jarenlang voor waarschuwde gebeurde: een dodelijk ongeval op de onbewaakte overweg voor hun boerderij, met mevrouw Huisjes als slachtoffer.

,,Een mensenleven is ProRail niks waard", tekende deze krant in maart 2017 op uit de mond van Jan Huisjes. Jarenlang is hij in conflict met de spoorwegbeheerder over de oversteek zonder belsignaal, slagbomen en andreaskruis bij zijn huis.

ProRail komt er met Huisjes niet uit

ProRail wil de onbewaakte spoorwegovergang wel opheffen, maar komt er met Huisjes niet uit hoe dat moet gebeuren. Via een parallelweg langs het spoor of de boerderij verplaatsen naar de andere kant van het spoor. Huisjes destijds: ,,Voor die weg zou ik moeten betalen. Dat komt neer op een ton. Dat kan ik niet opbrengen. Mij uitkopen wil ProRail niet." ProRail herkent zich daar niet in.

Zeventien jaar wordt er gesproken over het opheffen van deze particuliere overweg die alleen leidt naar de boerderij van Huisjes. Maar ook de pakketbezorger en bezoek moeten de rails over om bij de boerderij te komen. Daarom staat deze overweg ook op de lijst van 180 onbewaakte overgangen die ProRail uiterlijk eind 2023 wil aanpakken, zegt woordvoerder Aldert Baas.

Wij kenden de familie goed

Bij ProRail is geschokt gereageerd op het dodelijk ongeval in Wijster. Baas: ,,Wij kennen de familie Huisjes goed. Het is triest, zeer triest wat er is gebeurd. Vooral voor de familie. Het raakt ons ook, het is een zwarte dag." Uit respect voor de familie wil ProRail verder niet reageren en in details treden over de onderhandelingen om de spoorweg op te heffen.

Het is het tweede treinongeluk met dodelijke afloop op een onbewaakte overweg binnen een jaar in de gemeente Midden-Drenthe. Vorig jaar kwam bij Hooghalen een trein in botsing met een trekker met kiepwagen. De machinist kwam om en twee mensen raakten gewond. Deze overweg is inmiddels gesloten.

menu