Vrouw werd bij overval bedreigd met vuurwapen en zag haar partner sterven in woning Gees (update)

De partner van de bij een woningoverval omgekomen Koert Elders (69) uit Gees wil 1 miljoen euro schadevergoeding van de vier mannen die verantwoordelijk zouden zijn voor het misdrijf. De vrouw werd met een vuurwapen bedreigd en vastgebonden.

Dat de partner van Elders een hoge schade vergoeding wil, werd dinsdag gezegd door de rechtbank aan het begin van de strafproces tegen vier verdachten die de hele week gaat duren. De vrouw heeft uitgebreide verklaringen afgelegd. Zij zag dat haar vriend zwaar was toegetakeld door de overvallers.

De vrouw was vastgebonden, net als haar vriend. Toen de overvallers waren vertrokken, heeft zij zich losgemaakt. Haar vriend lag boven op de overloop en kreunde volgens haar maak de snoeren los. Zij ging naar beneden om 112 te bellen en pakte een schaar om de snoeren en tape los te knippen.

Weer bovengekomen heeft zij haar vriend zien sterven. Zij probeerde om hem te reanimeren. ,,Toen was Koert er niet meer”, vertelde ze de recherche. Uit onderzoek bleek dat hij onder meer een gebroken neus, een gebroken oogkas, gebroken ribben en een gescheurde milt had. Ook was een ader in de buik gescheurd. Hij had bloeduitstortingen over zijn hele lichaam.

Vuurwapen

De overval gebeurde in de vroege ochtend van 30 juni 2016. Drie gewapende mannen drongen het huis aan de Dorpsstraat binnen, waar hij met zijn vriendin woonde. De man en zijn partner zouden zijn vastgebonden en met een vuurwapen bedreigd. Koert Elders raakte in gevecht met de overvallers. Zij eisten geld en gebruikten zoveel geweld dat Elders (69) ter plaatse aan zijn verwondingen overleed. Het slachtoffer verhuurde recreatiebungalows aan Oost-Europese arbeiders.

DNA-sporen

Drie verdachten werden opgepakt op basis van DNA-sporen. Het gaat om de Amsterdammer Abdelhak B. (28), Antwerpenaar Yero V. (22) en de Belg Anouar K. (27), zonder vast adres. Fidan J. (25) uit Borgerhout bij Antwerpen is de vierde verdachte. Van hem is geen DNA gevonden in de woning in Gees. De overvallers vroegen volgens de verklaringen van de vriendin van Elders om het bungalowgeld uit de kluizen. Er is geld buitgemaakt. Hoeveel is nog niet duidelijk.

Dinsdag worden de verdachten gehoord. Woensdag komen deskundigen aan het woord. Donderdag kunnen het slachtoffer en de nabestaanden gebruikmaken van hun spreekrecht. Dan zullen door de advocaten ook de verzoeken om schadevergoeding toelichten. Vervolgens komt de officier van justitie met de strafeis en de advocaten van de verdachten met hun pleidooien.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.