Wéér een andere locatie voor carbid schieten in Noordbarge

De inwoners van Noordbarge kunnen voor het schieten van carbid op oudejaarsdag toch niet terecht bij het schoolgebouw van Terra aan de Huizingsbrinkweg.

Uit nader onderzoek van de gemeente Emmen is gebleken dat zich op 270 meter aan de Hogewandweg een manege van Stal Hidding-Zoer aan de Hogewandweg bevindt. Dat is 30 meter te weinig voor de nieuwe cardbidregels. Die regels zijn opgesteld omdat één inwoner van Noordbarge last heeft van het carbidschieten op de oorspronkelijke plek, nabij de kruising van Huizingsbrinkweg en Scheperstraat.

Noordbarge is nu met de gemeente overeengekomen dat het carbid wordt afgeschoten aan de rand van het dorp, op een aardappelveld aan het Zuideind. Van harte ging dat niet, zegt Daniel Latour namens de Noordbarger carbidschutters. ,,Dit is zeker minder leuk. Hopelijk is het eenmalig en wordt volgend jaar de apv weer aangepast, zodat we wel bij de school terecht kunnen. Of nog liever onze oorspronkelijke plek.’’

Volgens Latour doet zich nu de vreemde situatie voor dat je geen carbid mag afschieten op 270 meter van de paardenstal, maar wel een rotje er pal naast. ,,En dat laatste heeft beslist meer impact op de dieren.’’ Of er wel of geen paarden in de stal staan maakt trouwens niet uit: de gemeente heeft bij het bepalen van locaties te maken met de officiële gegevens.

Westenesch heeft alsnog een carbidplek toegewezen gekregen aan de Schapenveenweg, maar met Erica is de gemeente er nog niet uit. De eigenaar van café The Spot organiseerde er jaarlijks zijn eigen carbidfeestje, inmiddels een traditie in het dorp. maar de nieuwe regel - knallen op minimaal 50 meter van een woning - nekt het dorp. The Spot heeft voorgesteld om op het kanaal te gaan schieten, maar ook daar wordt niet aan de regels voldaan, legt woordvoerder Anita Klingenberg van de gemeente Emmen uit. De locaties zijn allemaal te vinden op een lijst van 135 definitieve carbidplekken, die burgemeester en wethouders van Emmen dinsdag hebben vastgesteld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.