Vanwege de harde lockdown zagen verpleegkundigen, artsen en andere medewerkers van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) het kerstpakket dit jaar aan hun neus voorbijgaan. Maar daar is met een drive-in nu toch een oplossing voor bedacht.

„Normaal gesproken delen we ook rond deze tijd de kerstpakketten uit, maar dan in een hal in het ziekenhuis. Vanwege corona en de lockdown besloten we afgelopen maandag, na de toespraak van Rutte, om dat uit te stellen”, vertelt Evelyn Reilingh, coördinator van dit initiatief. „We wilden niet dat alle 1200 werknemers tegelijk naar het ziekenhuis zouden komen.” En dus zouden de kerstpakketten dan pas na 19 januari, na de lockdown, worden uitgedeeld.

„We vonden achteraf dat we dat niet konden maken. Onze medewerkers hebben zo hard gewerkt dit jaar. Ze hebben het echt verdiend”, zegt Reilingh. „Dinsdagochtend kwamen we met het idee van een drive-in op het parkeerterrein.” En zo geschiedde. Dinsdagmiddag werd de tent opgezet waar de medewerkers van het WZA woensdag, donderdag en vrijdag hun kerstpakket kunnen ophalen.

Hoe werkt het?

„De medewerkers krijgen per post een kaart toegestuurd. Als ze naar de tent gaan kunnen ze die kaart inruilen voor een kerstpakket”, zegt Reilingh. „Ze kunnen ook met z’n tweeën komen en voor collega’s ook hun kerstpakket ophalen, als zij hun kaart hebben meegegeven.”

De kerstpakkettentent staat op het parkeerterrein vlakbij de NAM, zo’n tien minuten lopen vanaf het ziekenhuis. „Met deze actie promoten we dit parkeerterrein ook een beetje. Hier kunnen medewerkers van het WZA gratis parkeren”, vertelt Reilingh. „Daarnaast willen we het gezonde leven ook een beetje stimuleren. Mensen kunnen hier even heen lopen in hun pauze. Dan maken ze ook een wandeling.”

Duurzaamheid

Het kerstpakket is volledig gericht op duurzaamheid. „Het zit in een rugzak van volledig gerecycled materiaal”, zegt Reilingh. „Daarin zit een gerecyclede petfles, een handdoek en een tasje dat ook van gerecycled materiaal is gemaakt.”

De medewerkers lijken blij te zijn met hun kerstpakket. „Ik weet nog niet wat erin zit, maar het is vast leuk. Ik ben allang blij dat ik het kan ophalen, ik had eigenlijk zelf in het ziekenhuis moeten liggen”, zegt Henny van Vuuren. Ze is een van de eersten die een pakket ophaalt. „Ik had een nieuwe elleboog moeten krijgen, maar dat is vanwege corona afgezegd.”

Van Vuuren had het niet erg gevonden als het was uitgesteld tot januari. „Het is overmacht, ze kunnen er ook niks aan doen, maar ik vind het alsnog wel hartstikke top dat ze het op deze manier voor elkaar hebben gekregen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe