WZA investeert bijna 60 miljoen in vernieuwing

Bij de vernieuwbouw van het WZA Assen gaat deze operatiekamer als eerste over de kop.

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) investeert de komende jaren bijna 60 miljoen euro in een renovatie en uitbreiding van het complex. Ook wordt er nieuwe apparatuur aangeschaft.

Uitgangspunt is dat het WZA minimaal nog twintig jaar als regionaal ziekenhuis met brede basiszorg behouden blijft. Tot die basiszorg behoren de acute zorg, spoedeisende hulp, intensive care en verloskunde. ,,Dat zijn de pijlers waarmee wij de toekomst ingaan’’, zegt directievoorzitter Boudewijn Ponsioen. ,,Wat we nu in Assen hebben willen we behouden.’’

Van de investering is 27 miljoen euro bestemd voor renovatie, verbouw en een uitbreiding (900 vierkante meter) van het WZA. Het overige geld is voor de aanschaf van medische apparatuur en aanverwante zaken, ICT en de aankleding van het ziekenhuis.

Er is voor gekozen het bestaande, 27 jaar oude gebouw aan de Europaweg te behouden en niet te kiezen voor complete nieuwbouw. Het huidige pand verkeert volgens de directie nog in goede staat.

Hele ziekenhuis op de kop

Tijdens het project gaat vrijwel het gehele ziekenhuis op de kop. Het werk wordt fasegewijs uitgevoerd en start na de zomervakantie met de nieuwbouw van het DCG (Dialyse Centrum Groningen). Zo wordt er ruimte gecreëerd om met de verschillende afdelingen te schuiven en toch alle functies in te behouden. ,,Het is een complexe operatie. We moeten doordraaien, veilig en netjes’’, zegt bouwmanager Bob van Moorsel van het WZA.

Speciale suites

Na het DCG volgt het operatiecomplex. De luchtbehandeling is hier aan vervanging toe. Gelijktijdig wordt ook gestart met de verbouw van de verlos-, kraam-, en kinderafdeling. Het ziekenhuis wil een Ouder- en kindcentrum ontwikkelen waarin vaders, moeders en kinderen bij ziekte, onderzoeken en bevallingen zo min mogelijk van elkaar gescheiden worden. Op dit moment zijn de verlos- en kraamafdeling beneden, terwijl de kinderafdeling boven is. Straks kan de zorg voor de zieke moeder en de zieke pasgeborene op dezelfde afdeling en zelfs op dezelfde kamer worden geleverd. Daartoe worden speciale suites gebouwd.

menu