Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen neemt vandaag een besluit over het eventueel verder opschalen van de capaciteit voor covid-patiënten, zowel op de ic als de verpleegafdeling. Reguliere operaties worden indien mogelijk uitgesteld.

Het aantal bedden op de ic is reeds uitgebreid van drie naar vier en op de verpleegafdeling van acht naar twaalf. Per dag worden een of twee operatiekamers gesloten om voldoende ziekenhuispersoneel vrij te maken voor covid-zorg.

,,De keuze is echt ontzettend lastig’’, zegt bestuursvoorzitter Paul van der Wijk.

‘We moeten dit samen doen’

,,We proberen, net als tijdens de eerste coronagolf, het afschalen van reguliere zorg zo lang mogelijk uit te stellen. Spoedeisende hulp en oncologie houden we sowieso in de lucht. Maar de vraag naar extra covid-plekken is echt heel groot. Ongeveer een derde tot de helft van onze covid-patiënten komt elders uit Nederland. We moeten dit samen doen.’’

Van der Wijk ziet onzekerheid, vermoeidheid en frustratie bij zijn personeel.

,,Onzekerheid, omdat we niet weten hoe lang deze golf gaat duren. Vermoeidheid, omdat sommige mensen echt nog moe waren van de eerste golf. En dan heb ik het ook over psychische druk die zorgpersoneel ervaart in zulke onvoorspelbare tijden. En frustratie vanwege het niet naleven van richtlijnen door sommige mensen in de samenleving. Daar is oprechte boosheid over bij ons in het ziekenhuis en dat snap ik heel erg goed.’’

‘Volledige lockdown is verstandig’

De bestuursvoorzitter sprak zich afgelopen zaterdag bij radio Drenthe positief uit over een eventueel besluit tot een volledige lockdown en kreeg ruggensteun van Ron Wissink, bestuursvoorzitter van Huisartsenzorg Drenthe.

Van der Wijk: ,,Sinds de eerste golf zijn de behandelmethodes doorontwikkeld, dus we gaan het virus beter te lijf, maar ik heb wel zorgen over de besmettingscijfers. Als de aantallen zich blijven ontwikkelen zoals de laatste weken kunnen we deze golf in Nederland nog twee weken opvangen, maar daarna? Als ik zie hoe het gaat bij huisartsen, verpleeghuizen, zorginstellingen, dan denk ik dat een volledige lockdown verstandig is”.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus