Waar spot jij de eikenprocessierups? Meld het hier!

De processierups zorgt deze periode voor veel overlast. ANP

De eikenprocessierups is in Drenthe een ware plaag geworden. Ook Groningen en Friesland hebben er, zij het in minder mate, mee te maken. Maar waar is het nou het ergst? Een centraal meldpunt is er niet. Daarom wil Dagblad van het Noorden graag weten waar de meeste overlast wordt ervaren.

De rupsenpopulatie heeft zich ten opzichte van vorig jaar minstens verdrievoudigd en de overlast kan nog wel even aanhouden. ,,We zitten midden in de piekperiode", zegt onderzoeker Silvia Hellingman. Hoe de rups zich ontwikkelt is moeilijk te voorspellen: daarop heeft de temperatuur een bepalende invloed. ,,Kou vertraagt de activiteit, bij hitte is er een grote kans dat de rupsen de grond ingaan of eerder verpoppen."

Rupsen tot eind juli actief

De meeste rupsen bevinden zich in het vijfde larvale stadium en hebben nog volop brandharen. Verpoppen doen ze in de zesde fase. Bij normale omstandigheden (de rups gedijt het beste als het tussen de 20 en 25 graden is) doen rupsen er één tot twee weken over om het volgende stadium te bereiken. ,,De rupsactiviteit gaat afnemen, maar we hebben actieve rupsen tot de derde week van juli", voorspelt Hellingman. Begin augustus zullen de vlinders massaal uitvliegen.

De bestrijders zitten tot over hun oren in het werk en verschillende gemeenten hebben al aangegeven niet elke boom met een nest meer te kunnen voorzien van een lintje. Help ons daarom zicht te krijgen op de meest overlastgevende plekken!

Hoe werkt het?

Op onderstaande kaart kan je de locatie waar je een rupsennest hebt gezien aangeven. Zo werkt het:

  • In de zoekbalk linksboven kan je de locatie opgeven waar je de eikenprocessierups hebt gezien. Je kan de locatie ook opzoeken op de kaart. Inzoomen doe je met de knoppen + en -
  • Klik op de knop '+ voeg punt toe' rechtsboven in het scherm, klik vervolgens op het gewenste punt op de kaart
  • Vul plaats- en straatnaam in en geef antwoord op de drie vragen. Het opgeven van contactgegevens mag, maar hoeft niet! Doe je het wel, dan verleen je daarmee de redactie van Dagblad van het Noorden het recht contact met je op te nemen.
  • Staat je straat- en plaatsnaam er al tussen? Dan kan je op de locatie stemmen - klik de locatie aan en het invulscherm opent. Onderaan zie je de knop 'stem'.
Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe