Waardeel toe aan 100ste uitgave

Twee keer werd de Slag bij Ane verbeeld. Eerst als op feiten gebaseerde ’talkshow’ en vervolgens met verzonnen personages door Garage TDI als toneelstuk.

Aanleiding was de presentatie van het honderdste nummer van Waardeel, het tijdschrift van de Drentse Historische Vereniging in de kerk van Anloo. De vereniging maakte er mee duidelijk dat historie op heel verschillende manieren onder de aandacht gebracht kan worden. De drie jeugdige spelers van Garage TDI mochten zich wel als winnaar beschouwen van beide presentaties. Want amoureuze verwikkelingen en een moerasnimf doen het al snel beter dan een lijk van misschien-wel-bisschop-Otto.

Belangrijk wapenfeit

De slag uit 1227 waarbij de Drenten in opstand kwamen tegen hun landsheer de bisschop en ook nog wonnen geldt als belangrijk wapenfeit in de Drentse geschiedenis maar is tot vandaag discutabel gebleven. Vast staat wel dat de stad Assen er door is ontstaan en de bisschop van Utrecht er het leven heeft gelaten, maar al in de eerste jaargang van Waardeel, een kwart eeuw geleden dus, fileerde toenmalig hoofdredacteur Harry Gras de mythevorming rond die slag. Niettemin werd de oproep om toch nog eens alle deskundigen aan het werk te zetten om het ware verhaal boven het moeras te krijgen - ‘over 8 jaar is het 800 jaar geleden’ - met instemming begroet.

Het beste van 99 Waardelen

In het honderdste Waardeel geven de hoofdredacteuren Harry Gras, Anja Schuring, Erwin Karel en Wim Ensing een overzicht van artikelen in het tijdschrift die er volgens toe hebben gedaan. Dan komen artikelen langs over verkeerde schoolmethodes, de annexatie van delen van Duitsland, die uiteindelijk niet doorging, over verzamelaar Jans Brands, middeleeuwse muurschilderingen, het ontwerp van een loopauto door Pieter Ortlepp en over de vraag of de ‘drie podagristen’ heel Drenthe wel echt doorkruist hebben.

Gedeputeerde Cees Bijl kreeg het eerste exemplaar van de honderdste nummer. Hij pleitte voor nog eens honderd, want elk nummer helpt mee om de ontwikkelingen in Drenthe beter te begrijpen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.